Suicide Records släpper samlingsskiva till förmån för Suicide Zero

Bara i Sverige avslutar fyra personer per dygn självmant sitt liv och då är inte narkotikaöverdoser eller ”olyckor” inräknade. Göteborgsbaserade skivbolaget Suicide Records släpper med anledning av detta samlingsskivan In the Loving Memory of You den 10 september. Läs mer här!

Var sjätte timme begår en människa självmord i Sverige. Det innebär att fyra personer per dygn självmant avslutar sitt liv och då är inte narkotikaöverdoser eller ”olyckor” inräknade. Göteborgsbaserade skivbolaget Suicide Records släpper med anledning av detta samlingsskivan In the Loving Memory of You den 10 september.

På skivan medverkar hela 16 band med helt nyskrivna låtar och allt överskott från detta album kommer att gå till Suicide Zero, en ideell organisation som sedan 2013 jobbar för ett samhälle utan självmord. Utöver banden har ett flertal partners och sponsorer hjälpt till att finansiera projektet, för att så mycket pengar som möjligt ska kunna gå direkt till Suicide Zero. Bakom projektet står Suicide Records grundare Roger Andersson, som själv har en bakgrund kantad av missbruk och psykisk ohälsa.

”Efter tre ofattbart tragiska dödsfall i min närhet finns det ingen annan väg att gå. Jag bara MÅSTE göra detta. Skivan berör känslor som ilska, sorg, frustration, förtvivlan och maktlöshet inför det faktum att någon i din närhet väljer att avsluta sitt liv som en sista och enda utväg ur mörkret. Suicide Zero jobbar hårt och målinriktat för att vi alla ska slippa uppleva detta och jag hoppas därmed att vi kan få in en rejäl slant till deras viktiga arbete.” – Roger Andersson(Suicide Records grundare och initiativtagare till projektet)

IN THE LOVING MEMORY OF YOU
Samlingsalbumet kommer att innehålla 16 helt nyskrivna låtar av följande band: Grand Cadaver, Skitsystem, Knivad, Demonic Death Judge (Finland), M:40, Downfall Of Gaia(Tyskland), The Moth Gatherer, Fredag den 13:e, Besvärjelsen, Novarupta, Fabian Brusk Jahn, Rainbird, Ulmus (Spanien), Division of Laura Lee, GUHTS (USA) och Firebreather. Värt att notera i detta celebra sällskap är punkikonerna Skitsystem som i och med sin medverkan på skivan släpper sin första nyskrivna låt på hela 18 år!

”När vi blev tillfrågade om att medverka på denna samlingsskiva var det en självklarhet att tacka ja. Även om jag har turen att vara förskonad från personliga erfarenheter kring just detta, så är varje självmord en tragedi för samhället. Ingen ska behöva uppleva sådan tomhet att man inte ser någon annan utväg. Musik är som terapi för många och genom att bidra med det vi gör bäst så hoppas vi kunna hjälpa till att samla in så mycket pengar det bara går till Suicide Zero. Där finns det alltid någon som lyssnar om du behöver stöd.” – Mikael Stanne (Grand Cadaver, The Halo Effect, Dark Tranquillity)

För att få en enhetlig och massiv ljudbild kommer välrenommerade Johan ReivénAudiolord Mastering i Göteborg ta hand om masteringen. Om ni känner igen Johans namn beror det sannolikt på att han är trummis i LOK och sedan 2023 även stand-in på trumpallen i Hardcore Superstar.

Omslaget på skivan var oerhört viktigt för helheten, då det på ett respektfullt sätt är tänkt att spegla de känslor som uppstår när någon i ens närhet valt att avsluta sitt liv. Till alla inbladades stora glädje tackade inga mindre än Error! Design i Barcelona ja till att göra allt artwork, vilket är riktigt stort i rockskretsarna. Error! Design är kända för sina detaljrika omslag, posters och designs för gigantiska band som exempelvis Metallica och Mastodon. Deras otroligt fina arbete med omslaget till In the Loving Memory of You blev verkligen en fullträff.

Utöver Audiolord Mastering och Error! Designställer följande företag upp och sponsrar projektet genom sina tjänster: Vinyl Plant i Estland trycker den fysiska skivan, Republic 66 och tyska Metal Blade Records sköter allt PR-arbete, Hårt Tryck tar fram en limiterad T-shirt som kommer säljas för samma ändamål och Danmark Music Group hjälper till med den digitala distributionen. Utöver detta har det inkommit privata donationer, men dessa givare önskar förbli anonyma.

In the Loving Memory of You kommer finnas att köpa som dubbelvinyl och säljs exklusivt via Bengans.se samt genom Suicide Recordsegen Bandcamp-sida.

BAKGRUND OCH HISTORIA
Roger Andersson, grundare av Suicide Records och initiativtagare till projektet, föddes 1975. Trots en lycklig barndom med bra föräldrar kände han tidigt en lockelse till allt som var lite farligt. Roger var helt enkelt en kicksökare av naturen och upptäckte därför tidigt i livet alkohol och droger. Det som till en början var kul och spännande eskalerade snabbt till ett skenande missbruk. Folköl och hasch var snabbt passé och Roger testade alla droger han kom över, gärna i kombination med stora mängder alkohol.

I 20-årsåldern var Roger vad många skulle kalla en fullfjädrad pundare som levde dag för dag i jakten på droger och nya kickar. Till slut blev allt bara för mycket och han försökte helt enkelt ta sitt eget liv för att slippa demonerna. Tack och lov misslyckades försöket och blev istället ett uppvaknande ur den dimma Roger levt i under många år. Året var 1997 när beslutet fattades – det var dags att bli nykter och drogfri. Sagt och gjort inleddes en lyckad behandling och det är idag alltså 27 år sedan Roger senast stoppade i sig en olaglig substans.

1998 gick flyttlasset till Göteborg där musiken blev Rogers nya knark. Han blev snabbt en del av stadens musikscen och gjorde sig ett namn som en mycket driven och entusiastisk eldsjäl. 2006 gjorde han slag i saken och förverkligade en av sina drömmar han närt under en längre tid – Roger grundade skivbolaget Suicide Records, fast besluten om att enbart ge ut musik han själv var beredd att betala för att få lyssna på. Denna filosofi lever han efter än idag och till dags dato står bolaget bakom ett 100-tal skivsläpp och om mindre än två år firar Suicide Records dessutom 20 år! Snacka om vändpunkt i livet och inte minst ett livs levande bevis på att det ALDRIG är för sent att förändras.

I december 2022 drabbades dessvärre Roger av ett tragiskt självmord i en närstående familj, vilket tog honom hårt. Som om inte detta räckte var det ytterligare en person i Rogers egen familj som valde samma väg i april 2023. Märkt och bedrövad över dessa två tragedier blev det därför nästan omöjligt att ta in när en av Rogers nära vänner bara några månader senare dog av en narkotikaöverdos. I denna ofattbara sorg bestämde sig Roger för att under resten av sitt liv jobba aktivt mot psykisk ohälsa och självmord. Att tillsammans med sitt nätverk och sina vänner i musikbranschen skapa något som kan bidra till att hjälpa andra blev som en slags terapi för Roger. Som han själv beskriver det: ”Efter tre ofattbart tragiska dödsfall i min närhet finns det ingen annan väg att gå. Jag bara MÅSTE göra detta.”

Suicide Records släpper samlingsskiva till förmån för Suicide Zero 1
Suicide Records Roger Andersson 2024 Foto: Richard Bloom
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER