VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
davegrohl-ullevi

The Show Must Go On!

722 Shares

davegrohl-ullevi
Fredagen den 12 juni skrevs det rockhistoria på ett soldränkt Nya Ullevi. Det beror dock inte på något publikrekord, bästa skönsång eller för att det bjöds på den mest felfria konserten i mannaminne. Nej, Dave Grohl satte en ny standard för vad som krävs för att avbryta en konsert och tog den gamla frasen ”The Show Must Go On” på orden.

Strax efter 20:30 på fredagkvällen rivstartade Foo Fighters med Everlong som är ett av bandets starkaste kort, Dave vräker på i 110%, Taylor Hawkins trummar på som om det inte fanns en morgondag. Som sig bör på den här turnén fyller de på med ytterligare en låt från 1997’s album ”The Colour and the Shape”, ”Monkey Wrench”. Men till skillnad från tidigare spelningar i år slutförs aldrig låten med Dave.


Dave har i all iver ramlat över scenkanten. Bandet såg vad som hände, spelar lite sporadiskt vidare och börjar oroligt slänga blickar mot varandra precis som alla vi i publiken gjorde.

”Va Fan hände?” Sen kommer beskedet från Dave liggandes på rygg, ”I think I just broke my leg”. Han har brutit benet och måste såklart avsluta spelningen.

Det första jag egoistiskt tänker är;
”Helvete, inte en konsert till som blir avbruten, först Metallica för ett antal år sedan och nu detta”. Bandet lovar att komma tillbaka men vill ändå bjuda publiken på lite musik som plåster på såren. Närmast till hands finns ”Cold Day In The Sun” som för övrigt framförs av Taylor Hawkins i vanliga fall. En cover från ”The Faces” tar vid och spelas klart innan det är dags för Queen/David Bowies låt ”Under Pressure”. Vid det här laget börjar några sakta vända hemåt och samma tanke slår mig men jag stoppas av att det börjar tisslas och tasslas på scenen.

Det overkliga händer, Dave Grohl bärs upp på scenen, placeras i en stol, får hjälp av en sjukvårdare med att hålla benet på plats och avslutar låten tillsammans med bandet framför en publik som är i extas. Efter fyra låtar avbryter Dave igen och säger att han ska gipsa benet men lovar att återta sin plats på stolen. ”Another One Bites The Dust”, Ytterligare en Queen-låt framförs av Taylor Hawkins innan Grohl snabbt är tillbaka igen till publikens stora förtjusning. Bortsett från två låtar, ”My Hero” och ”Times Like These” som framförs på kryckor längst fram på scenens utbyggnad tillsammans med Chris Shiflett sitter Dave på en stol i över två timmar till, framför 52 000 personer på Ullevi, i Göteborg, i Sverige en fantastisk sommarkväll.

Om Dave Grohl inte var legend innan den här konserten blev han det definitivt ”över en kväll” då han på det konstigaste och tydligaste sättet någonsin visar upp sin kärlek till musiken och den respekten han har till bandets publik. 1991 sjöng en av de största någonsin ”The Show Must Go On”, 24 år senare tar Dave Grohl fasta på de orden och visar att vad som än händer så måste showen gå vidare.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter