VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Warren Haynes 02 - smaller - by Danny Clinch484

Warren Haynes feat. Railroad Earth bjuder på låt från kommande plattan

Warren Haynes 02 - smaller - by Danny Clinch484
Grammy-vinnaren och tillika sångaren, låtskrivaren och renommerade gitarristen Warren Haynes släpper den 24 juli sitt nya soloalbum Ashes And Dust som han spelat in tillsammans med gruppen Railroad Earth.

Albumet måste vara något av det vackraste och mest personliga han någonsin spelat in och visar på en helt ny sida av Warren Haynes. En i stort sett akustisk platta med tydlig americana-prägel och full av själfulla, honugsdoftande sånginsatser. Den visar också upp en ny sida utav gitarristen Warren Haynes där han mest använder sig av akustisk gitarr med mycket slide.


De flesta av låtarna på Ashes And Dust är nyskrivna men några av dem skrevs för en 20 – 30 år sedan. “I hela mitt liv har jag skrivit låtar med en mer folkprägel och ibland har dom t o m haft en keltisk touch.” Berättar Haynes. “Låtar som inte passat riktigt för Gov’t Mule eller Allman Brothers Band. Så plattan har varit en möjlighet att låta alla de här låtarna få ett hem.” När Haynes bestämt sig för plattans inriktning tog han kontakt med New Jersey-baserade Americana-bandet Railroad Earth för ett samarbete.

“Jag funkar rätt bra ihop med dom här killarna och dom sätter alltid sin personliga prägel på låtarna.” Säger Haynes. “Vi har stött på varandra då och då men sen på Del-Fest för några år sedan så spelade vi några låtar tillsammans och det lät väldigt bra. En tid senare gästade dom min spelning på Capitol Theatre i Port Chester, NY och då hann vi också repa lite innan och det lät fantastiskt och det var då tanken på ett samarbete tog sin början.”

Sångerskan Grace Potter gästar på Gold Dust Woman. Hon är väl förtrogen med låten då hon framfört den live med Haynes ett flertal gånger. Hennes röst tillsammans med Railroad Earths lyhörda spel gör denna, plattans enda duett, till en av höjdpunkterna. Grammy-belönade Shawn Colvin hörs tillsammans med munspelaren Mickey Raphael på Wanderlust.

Låten Spots Of Time kanske känns igen av Haynes-konnässörerna då den skrevs tillsammans med Phil Lesh från Grateful Dead och funnits i Allman Brothers Bands repertoar de senaste åren där han i det längsta hoppades att den skulle finnas med om bandet skulle spela in en platta till. Så blev det tyvärr inte utan bandet upplöstes förra året. På denna inspelning såg dock Haynes till att få med bandets basist Oteil Burbridge samt slagverkare Marc Quinones.

Warren Haynes har genom åren varit del av tre av vår tids mest spännande liveband; Allman Brothers Band, Gov’t Mule och The Dead och med dessa spelat tusentals konserter och sålt miljontals plattor. Trots allt han har åstadkommit så präglas hans musikaliska inställning av en ständig nyfikenhet och upptäckslusta. Det avspeglar sig också i hans kommande soloplatta Ashes And Dust som nog är det vackraste, mustigaste och mest personliga han någonsin gjort.

Låtlista:
01. Is It Me Or You
02. Coal Tattoo
03. Blue Maiden’s Tale
04. Company Man
05. New Year’s
06. Stranded In Self-Pity
07. Glory Road
08. Gold Dust Woman (featuring Grace Potter)
09. Beat Down The Dust
10. Wanderlust (featuring Shawn Colvin)
11. Spots Of Time
12. Hallelujah
13. Word On The Wind

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter