Heavy Load gör comeback – släpper sitt första album på 40 år

Heavy Load gör comeback med första albumet på 40 år och nya konserter.

40 år har gått sedan Heavy Load senast släppte ett album med helt ny musik, Stronger than Evil (1983).

Den 6 oktober kommer Heavy Load nu äntligen att släppa sitt minst sagt efterlängtade comebackalbum, Riders of the Ancient Storm (No Remorse Records). Alla fans av klassisk hårdrock och heavy metal kan verkligen se fram emot ett extremt välljudande och genomarbetat album med helt nytt material ingen tidigare hört.

RIDERS OF THE ANCIENT STORM
Heavy Loads nya album Riders of the Ancient Storm genljuder av bandets välkända sound och låtskrivande. Fortfarande ekar många låtar av deras vikingateman och existentiella texter. Fortfarande är kompositionerna storslagna, djärva och förmedlar en stor variation av sinnesstämningar. Samtidigt präglas musiken av passionerat nyskapande och den kreativa glöden lyser starkt i skivans alla spår. Skivan går att förhandsbeställa nu, men släpps först i in sin fulla prakt den 6 oktober. Därefter planeras det även för nya konserter. Heavy Load är tillbaka med full kraft!

FÖRSTA SVENSKA HEAVY METAL-BANDET
Den allmänna uppfattningen är att Heavy Load var det band som startade den svenska heavy metal-vågen. Bröderna Ragne och Styrbjörn Wahlquist startade bandet i mitten av 1970-talet, genomförde första konserten 1976 och släppte första skivan 1978. Mycket snart kom bröderna även att starta en egen studio. Genom åren skulle många kända band spela in i denna, numera legendariska, Thunderload Studio. Ett av dessa är Candlemass med debuten Epicus Doomicus Metallicius (1986), producerad av Ragne Wahlquist, samt deras andra album Nightfall. Candlemass debutskiva anses banbrytande och skulle komma att skapa subgenren doom metal. Exempel på andra berömda band som arbetat med Wahlquist-bröderna i denna studio är Hammerfall, Morbid, Electric Boys och Yngwie Malmsteen.

FÖRSTA VIKING METAL-BANDET
Det påpekas ofta att Heavy Load var det första viking metal-bandet. Det kulturella vikingaarvet har varit en viktig inspirationskälla sedan bröderna Wahlquists barndom. Deras känslomässiga koppling till människorna i ett fjärran förflutet, människor med vilka de delar eviga mänskliga utmaningar, fick utlopp i deras musik. Som en naturlig följd sammanfogade de 70-talets heavy metal med vikingamässiga miljöer och sinnesstämningar. Resultatet blev bandets särpräglade stil av musik, texter och konstverk till skivomslagen: viking metal − en stil som nu har många följare i många delar av världen. Även om dessa vikingateman har varit ett utmärkande drag i Heavy Loads låtskrivande, har alltid vissa låtar haft andra teman och skildrat andra miljöer. På den nya skivan bibehålls denna variation. Oavsett vilken miljö som skildras har alla låtar sin källa djupt ner i brödernas känsloliv.

RAGNE WAHLQUISTS ROMAN – WAHLGAARD SAGA
Heavy Loads musik genljuder i berättelsen Wahlgaard Saga. Så intim är närheten mellan musik och roman att där orden målar scener och bilder i romanen skapar musiken atmosfär med klang, toner och sångtext.

Brödernas vikingainspirerade omslag, texter och musik har funnit ytterligare en konstform. Ragne Wahlquist är även författare till Wahlgaard Saga – en romanserie som inom kort kommer att ges ut på både svenska och engelska. Serien är en släktsaga som ansluter till Heavy Loads vikingavärld. Flera av scenerna i romanserien skildras även i text och musik på det nya albumet. Detta är som mest påtagligt i låtarna Raven Is Calling, Angel Dark, Walhalla Warriors och Sail Away. Förordet är skrivet av Styrbjörn Wahlquist.

En specialutgåva av Ragnes roman kommer att ges ut i sammanband med festivalen Keep It True Rising i Tyskland den 6 oktober i år – samma datum som nya albumet Riders of the Ancient Storm släpps.

FÖRHANDSBOKA SKIVAN HÄR!

HEAVY LOAD:
Ragne Wahlquist– Sång, gitarrer och klaviatur
Styrbjörn Wahlquist – Sång, trummor och slagverk
Niclas Sunnerberg – Gitarr och körsång
Torbjörn Ragnesjö – Bas

Låtlista:
1. Ride The Night
2. We Rock The World
3. Walhalla Warriors
4. Angel Dark
5. Slave No More
6. Raven Is Calling
7. Sail Away
8. Butterfly Whispering (Bonus Track)

Heavy Load gör comeback - släpper sitt första album på 40 år 1

Picture of Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER