VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
jimijamison484

Rocksverige sörjer Jimi Jamison

186 Shares

jimijamison484
2014 kommer många att minnas som ett mörkt år, i alla fall om man ser till antalet dödsfall som drabbat artister inom rockmusiken.

Den 31:a augusti blev till ännu ett mörkt minne då den tragiska nyheten kom att blott 63-årige Jimi Jamison dog av en hjärtattack i sitt hem.


Min fru sa att hon sovit dåligt på natten och när jag nåddes av detta ledsamma besked på morgonen så svarade hon med att hon lyssnat på senaste skivan “Never Too Late” på repeat under natten, slump eller inte men skivan är välspelad i vårt hem och är faktiskt den enda tio-poängare som jag delat ut under min tid som recensent på Rocknytt.

Jimi har varit en mycket betydande person inom den melodiska rocken där han klassats som en av de absolut bästa sångarna, kanske den bästa med en avvägd och delikat blandning av känsla, kraft och perfektion. Jimi var kanske mest känd som sångare i Survivor där förutom albumen t.ex låten “Burning Heart” till filmen Rocky IV och ledmotivet till tv-serien Baywatch krönte extra stora framgångar, flertalet soloskivor har också gjorts under åren av högsta kvalité.

Sociala medier har fyllts av denna nyhet och hyllningarna har varit enorma när det gäller hans karriär som artist men också hur han var som person och tydligt är att han var älskad av många som artist och även privat så varför inte låta de svenska musiker och låtskrivare som jobbat med och träffat honom eller på annat sätt haft stor betydelse få reflektera över vad Jimi har betytt för just dem.

Vi börjar med grabbarna som var delaktiga i Jimis sista soloskiva “Never Too Late”, Erik Mårtensson, Magnus Ulfstedt och Magnus Henriksson och fyller sedan på med uttalanden från delar av den svenska eliten inom genren.

Idag är det en sorgens dag. En fantastisk sångare som jag hade äran att få jobba med vid flera tillfällen då jag skrev låtar till Jimi och Bobby Kimballs duettskiva och efter det skrev och producerade jag Jimi’s sista soloskiva “Never Too Late” som släpptes 2012. Jimi Jamisons röst var facit på hur en melodiös rocksångare ska låta. Den hade allt, kraftfull, vacker, enorm känsla och den perfekta raspigheten. INGEN har någonsin sjungit melodisk rock lika bra som Jimi. Fastän han var över 60 år när han spelade in sången så lät den lika stark och potent som den gjorde under 80talet. Dessutom var han en väldigt givmild, trevlig och jordnära kille. När man skriver för andra artister så kan man ibland bli besviken på hur slutresultatet blir och ofta har demoinspelningarna mer energi än den färdiga skivan, men inte med Jimi. Hans egna tolkningar, musikalitet och idéer lyfte varje låt. Senast när vi träffades i Chicago, USA, bestämde vi att han skulle komma över till Sverige och jobba på låtar tillsammans för en ny soloskiva. Mina tankar går till Jimis familj och vänner som stod honom nära. Vila i fred Jimi Jamison.

/Erik Mårtensson (Eclipse, W.E.T)

{youtube}Mo3cp3NaIf0{/youtube}

Jimi Jamison kommer alltid att vara en av mina favoritsångare. Hans första platta med Survivor, Vital Signs, är en av mina favoriter alla kategorier. Att jag skulle få chansen att spela med honom fanns inte ens i mina tankar före 2009. Ödet ville annat. 2010 gjorde jag en turné med Jimi. Vi fann varandra direkt. Vi hade samma humor och det skojades friskt inom bandet. Jimi hade alltid nära till skratt. När jag vaknade imorse hade jag fått ett sms från en musikerkollega och vän. ”Jimi Jamison har dött i en hjärtattack”. Så ofattbart. Jag medverkade på en live-dvd samt Jimi’s sista soloplatta, Never Too Late.
Jimi sa i intervjuer, och till mig personligen, hur mycket han tyckte om mitt trumspel. Att få höra det från en av de bästa betydde väldigt mycket för mig. Mina tankar går till Jimi’s familj, barn och barnbarn. De har förlorat en fin familjemedlem. Rockvärlden har förlorat en av de bästa sångarna. Någonsin!
It’s the singer, not the song! R.I.P. Jimi Jamison

/Magnus Ulfstedt (Grand Design)

{youtube}er-r3q16sQU{/youtube}

Fick den otroligt sorgliga nyheten om Jami Jamisons bortgång inatt. Kan inte fatta det. Fick äran att träffa han några gånger samt skriva hans sista CD ‘Never too late’ tillsammans med Erik Mårtensson och Miqe Persson. Han var en otroligt trevlig kille med båda fötterna på jorden och stor portion humor. Vi i Eclipse åkte shuttle ihop med han från Firefest och han fick stå ut med våra pranks, vilket han skrattade gott åt. Han gick in med sån otrolig värme och känsla när han sjöng in våra låtar och gjorde resultatet dubbelt så bra. Han hade en strupe av guld. Otroligt vemodigt att man aldrig får träffa han igen.

/Magnus Henriksson (Eclipse, W.E.T)

Nu när den hemska nyheten om Jimi Jamison´s bortgång börjar sjunka in och jag tänker på honom kan jag inte låta bli att le. Jag träffade bara Jimi två gånger men hans fantastiska personlighet lös igenom från första stund. Vilken jordnära kille. Ett speciellt minne är när vi spenderade tre timmar tillsammans i en taxi på väg tillbaka till flygplatsen från Firefest 2011, det är ett minne alla vi i W.E.T kommer bära med oss, så många historier och så mycket skratt. Jag känner mig priviligerad att jag fick chansen att jobba med honom, vilken kille och vilken röst!
R.I.P Jimi

/Robert Säll (Work Of Art, W.E.T)

Jag kommer ihåg första gången jag hörde låtar som I cant hold back och Is This Love. Jag måste varit runt 13 år. Helt golvad blev jag av Jimis kraftfulla och samtidigt vackra röst. Han hade en sån sorts röst som skänker förtroende och trygghet. Den e var så otroligt varm och mäktig. Som en fadersgestalt. Han hade den perfekta rösten för melodiös rock. Och tillsammans med Survivor och dess underbara låtar finns det inte många band som ens kommer i närheten i den genren. Vi har förlorat en av de bästa. Så otroligt tråkigt. Alldeles för tidigt.

/Robin Ericsson (Degreed)

{youtube}d812E8q7I4A{/youtube}

Jag blev mycket ledsen över nyheten att Jimi Jamison har lämnat oss. Han var en fantastisk sångare och en sann Melodic Rock-legend. Många av hans låtar har varit en del av “the soundtrack of my life” sedan barndomen. Vila i frid.

/Daniel Palmqvist (Xorigin)

Det är oerhört tragiskt att en av de stora Aor-ikonerna har lämnat oss. Jimi var en fantastisk sångare, jag tror att jag har spelat sönder plattorna Vital Signs, When Seconds Count och Too Hot to Sleep flera gånger om, mycket tack vare Jimi’s fantastiska sångprestationer. Men framförallt var Jamison en mycket ödmjuk person. Jag har haft kontakt med Jimi från och till under några år och sommaren 2013 spelade vi samtidigt på Sweden Rock festival och träffades och pratade om att jobba vidare på några av mina låtidéer som han hade arbetat på… Tyvärr kommer dessa låtar aldrig att se dagens ljus. Mina tankar går till Jimis närmaste.

/Fredrik Bergh (Street Talk, Bloodbound)

{youtube}_E0mOJ4qiaM{/youtube}

Jimi Jamison och Survivor har alltid varit en stor inspirationskälla, en musik som man har växt upp med och kommer att lyssna på hur länge som helst. Med sorg i hjärtat fick jag nyligen höra att Jimi gått bort. Hans karakteristiska röst och fantastiska musik kommer dock att leva vidare. En stor förlust för musikvärlden! Mina tankar går till hans familj! Vila i frid!

/Sören Kronqvist (Crash The System)

{youtube}ilAJJ3WHg6g{/youtube}

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter