VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
flyingcolorssecondnature

FLYING COLORS släpper sitt andra album

0 Shares

flyingcolorssecondnature

Den 1 oktober kommer FLYING COLORS att släppa sitt andra album, “Second Colors”, vilket bandet säger är varierat och lite proggigare än dess debutalbum.

En enig kritikerkår gav tummen upp då FLYING COLORS självbetitlade album såg dagens ljus 2012. Bandet som består av Steve Morse (DEEP PURPLE/DIXIE DREGS/KANSAS), Mike Portnoy (TRANSATLANTIC/WINERY DOGS/DREAM THEATRE), Neal Morse (TRANSATLANTIC/SPOCK’S BEARD), Dave LaRue (DIXIE DREGS/JOE SATRIANI/STEVE VAI) och den relativt färske Casey McPherson väckte en hel del uppmärksamhet då mångas förväntningar kom på skam då de hörde gruppens kombination av virtuositet och melodiska låtar. Bandet beskrev själv sin musik som ”ny musik gjord på ett gammaldags vis.”


Producenten Bill Evans hade haft idén om den virtuosa, melodiska gruppen ett tag men fick leta länge innan han hittade rätt sångare med McPherson. Då hade man hunnit testa närmare 100 stycken. Det var Mike Portnoy som hade hört sångarens band ALPHA REV och som tipsade Evans. Portnoy förklarar; ”Jag tyckte det var viktigt att vi fick en riktig sångare och inte en sjungande musiker. Det gav musiken en helt annan dimension.”

Debutplattan gick snabbt att få fram. Man behövde bara nio dagar för att skriva spela in och mixa vilket gör att den känns ovanligt pigg och fräsch och samtidigt väldigt olik det medlemmarna tidigare gjort. Storbritanniens Classic Rock magazine hyllade den och namedroppade recensionen med artister som the BEATLES, RED HOT CHILI PEPPERS, THE DOORS, MUSE och till och med FRANK SINATRA. Bandet gjorde även ett fåtal spelningar under senare halvan av 2012 i USA och Europa då man blandade material från plattan med några av medlemmarnas mer kända låtar. Några av spelningarna kan höras på CDn/DVDn “Live In Europesom släpptes 2013.

Medlemmarna har, trots sina välfyllda kalendrar, alltid sett FLYING COLORS som ett band och började för ett tag sedan samla material till platta nummer två. Nu såg bandet till att ha mer tid och har lagt ner nästan ett och ett halvt år på att färdigställa det som nu är “Second Nature”. Låtarna skrevs via Skype och spelades sedan in i Mike Portnoy och Neal Morses hemmastudios. Denna gång har bandet producerat själva med en del hjälp från Bill Evans som dock tog huvudansvaret då plattan skulle mixas.”Den första plattan kändes lite som en blind date”, förklarar Portnoy. ”Denna här gången hade vi lärt känna varandra och kunde sträcka ut lite mer.”

FLYING COLORS Second Nature” släpps 1 oktober på Mascot Records via Warner Music Sweden, med ett fantastiskt omslag gjort av Hugh Syme (RUSH, AEROSMITH, DEF LEPPARD, WHITESNAKE) och både öppnas och avslutas med två episka låtar; “Open Your Eyes” och “Cosmic Symphony”.

”Bandet låter lite proggigare nu än på debutplattan men ambitionen att göra musiken lättillgänglig finns fortfarande där”, säger Bill Evans. ”De långa låtarna är lika melodiösa som de kortare och vi har riktiga stråkar på fyra av låtarna och gospelkör på två så det är en varierad platta.”Portnoy understryker att plattans mer proggiga partier ”gjordes helt omedvetet.” och fortsätter; ”Vi bara gjorde vad som kändes rätt. Det var inga diskussioner om hur det skulle låta. Kanske var det att vi inte hade en producent som gjorde att vi kände oss lite friare och fick låtarna att sträcka ut och andas lite mer.”Kanske beskriver Steve Morse det bäst; ”Plattan är fulla av olika lager så ju mer du lyssnar ju mer nya grejor upptäcker du. Det är en platta man kan lyssna länge på.”

FLYING COLORS ger sig ut på turné i USA och Europa mellan 2 -14 oktober.

Låtlista:
01. Open Your Eyes
02. Mask Machine
03. Bombs Away
04. The Fury Of My Love
05. A Place In Your World
06. Lost Without You
07. One Love Forever
08. Peaceful Harbor
09. Cosmic Symphony

I. Still Life Of The World
II. Searching For The Air
III. Pound For Pound

Trailer:
{youtube}0IDyGrc1Z8k{/youtube}

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter