Joe Lynn Turner
Foto: Agata Nigrovskaya

Joe Lynn Turner släpper nytt album i höst

Avslöjar mer än bara skivdetaljer

I slutet av oktober släpper han ett nytt album, på ett nytt skivbolag och avslöjar nu sin nya, naturliga look. Den ikoniska sångaren Joe Lynn Turner berättar om sjukdomen alopecia, håravfall, som han dragits med hela sitt liv och visar för första gången för sin publik hur han ser ut i verkligheten.

Efter att ha sålt miljontals skivor, spelat inför ett oräkneligt antal fans och frontat några av de mest inflytelserika banden i historien, så har den prisbelönte låtskrivaren och kraftpaketet till sångare tagit bladet från munnen. Joe ventilerar sina åsikter så högt som han kan på sin nya platta ”Belly Of The Beast”, som är hans debut på Mascot Label Group. Han har samarbetat med producenten Peter Tägtgren (Hypocrisy, Pain). Vi utlovas en typ av Metal som inte bara får oss att sträcka upp näven i luften, utan också att fundera.

”Belly Of The Beast (i stormens öga)” är ett uttryck vi har hört om och om igen genom historien”, förklarar Turner. ”Du kan spåra världens kulter och korruption tillbaka till bibelns profetior. Jag har alltid intresserat mig för esoteriska läror, hermetism, ockultism, bibelstudier, eklektisk filosofi. Jag är fascinerad av att upptäcka dolda mysterier. Vi befinner oss i ett andligt krig just nu. Det är det goda mot det onda. Vi har alla en ängel på ena axeln och en djävul på den andra. Vi är fångade i systemet där det inte finns någon utväg. Det är vad plattan handlar om.”

En femtio år lång karriär förberedde honom för att göra en sådan utsaga. Joe Lynn Turner bildade Fandango 1977 och sjöng med bandet på fyra plattor innan Rainbows gitarrist Ritchie Blackmore ringde. Genom åren har han samarbetat med många andra artister, som till exempel Yngwie Malmsteen, Lita Ford, Cher, Billy Joel, Michael Schenker Group och Glenn Hughes.

2017 mötte Turner för första gången Peter Tägtgren, efter att han uppträtt på Tägtgrens brors födelsedagsfest. Kort därefter skrev Joe och Peter sin första låt tillsammans, ”Don’t Fear The Dark”, som blev starten på deras kreativa samarbete och började skapa vad som skulle komma att bli ”Belly Of The Beast”.

”Det var en ren slump, men det är ju så saker ofta blir till”, konstaterar Turner. ”Jag var inte speciellt bekant med Peters band, men då vi träffades uppstod en kemi mellan oss. Då det gäller själva låtskrivandet måste man utvecklas och mogna. Det var något jag hade inom mig. När vi började gå åt det mer tyngre hållet sa Peter att jag anpassade min röst, vilket är sant. Fast det är fortfarande jag.”

Det här nya kapitlet i sångarens liv gjorde att han tog ett djärvt beslut. Han fick diagnosen alopecia, håravfall, redan som treåring och började bära peruk vid 14 års ålder. Joe fick utstå emotionella och psykiska våndor från elaka mobbare i skolan. Han bar peruk genom hela karriären tills han nu äntligen beslutade att ta av sig den. ”På sätt och vis är det både en välsignelse och en förbannelse”, erkänner han. ”Jag har inget att bevisa och kan välja att bära peruk, eller inte. Det krävdes förstås en hel del mod.”

Joe Lynn Turner sammanfattar sitt kommande album såhär: ”Rock’n’Roll handlar förstås om underhållning, men jag hoppas att ni även uppfattar budskapet. Det verkar som om många har sålt sin själ till storföretagen. När de väl är rika och framgångsrika blir de en del av etablissemanget. Vem ska säga att vi inte står ut med den här skiten? Jo, jag.”

“Belly Of The Beast” släpps den 28 oktober på Music Theories Recordings, via Mascot Label Group. Materialet kommer att finnas som CD, LP i pärlvit vinyl, samt digitalt.

Låtlista:
01. Belly Of The Beast
02. Black Sun
03. Tortured Soul
04. Rise Up
05. Dark Night Of The Soul
06. Tears Of Blood
07. Desire
08. Don’t Fear The Dark
09. Fallen World
10. Living The Dream
11. Requiem

Joe Lynn Turner

Picture of Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER