VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
sthlm-fields-02

METALLICA låter fansen välja setlist – så tycker Rocknytt!

sthlm-fields-02
Den 30 Maj 2014 går den nya endagsfestivalen Sthlm Fields av stapeln. På schemat står bl.a. Metallica, Slayer och Ghost. Inför denna turné låter Metallica fansen få välja setlisten genom att ge dem möjlighet att i samband med biljettköpet rösta fram 17 av de 18 låtar som ska spelas.

Den enda låt som bandet kommer framföra varje kväll och som fansen inte har möjlighet att rösta om är en helt nyskriven låt. I denna artikel bifogar ett flertal Rocknytt-skribenter sina egna drömsetlist samt en motivering till varför de vill se och höra just dessa låtar.


Så här lyder Jesper Bergkvist motivering:

Alla har vi någon gång kollat på Metallicas mäktiga framträdande på Monster of Rock 91′ inför över en miljon galna ryssar som flippar ur fulltständigt då Metallica öppnar med “Enter Sandman”. Och nog har vi alla drömt om att vi själva fick uppleva just det ögonblicket. Därför inleds mitt drömset med “Enter Sandman”, följt av parhästen “Sad But True”, sedan sätter vi punkt för Black Album-hitsen där. Ingen “Nothing Else Matters” och ingen “Unforgiven”, däremot ser jag mer än gärna att de plockar fram “The God That Failed” – den mest underskattade låten från skivan där Hetfield & Co levererar en av deras absolut bästa texter och ett riktigt tungt gung. Då den 13-åriga killen som just upptäckt punk fortfarande lever kvar i mig så är crossover-stänkaren “Motorbreath” samt Misfits-medleyt i konsertens mitt given. Även om jag själv anser att Death Magnetic är underskattad så har jag svårt att välja låtar därifrån som jag vill ha med i min “önske-setlist” men “All Nightmare Long” är självklar då den ständigt går varm på hemmafesterna och enligt mig är det mest “thrashiga” som bandet levererat sedan “…And Justice For All”. Som extranummer väntar Thrash-klassikern “Battery” och kvällen avrundas med en allsångsrepris från Ullevi i form av “The Memory Remains”.

Intro: The Ecstasy of Gold
01. Enter Sandman
02. Sad But True
03. Motorbreath
04. Fight Fire With Fire
05. Ride the Lightning
06. All Nightmare Long
07. Welcome Home (Sanitarium)
08. Hit the Lights
09. Garage, Inc. Medley: Die, Die My Darling / Last Caress
10. Ny Låt
11. The God That Failed
12. Trapped Under Ice
13. Disposable Heroes
14. Fuel
15. One
———–
16. Battery
17. Master of Puppets
18. The Memory Remains

Så här lyder Sebastian Norling Rauhalas motivering:

Metallicas diskografi besitter en så löjligt hög standard (de har egentligen aldrig gjort en riktigt “dålig” skiva), att de skulle kunna köra “lapp ur hatten”-dragning på varje låt och låtlistan skulle ändå bli bra. Även fast fansen ansåg på sin tid att Load, ReLoad och St Anger var kvalitativa snedsteg så kan man på senare tid ändå plocka ur mången guldklimp från dem. Men samtidigt hjälpte de första skivorna till att forma hårdrocksgenren till vad den är idag, för många band skulle med säkerhet inte existera om deras medlemmar i fjortisåldern blev golvade av ‘Kill ‘Em All’ och “Master Of Puppets’. Och senaste given ‘Death Magnetic’ led inte så mycket av snuvade förväntningar på storverk som av kass produktion trots hjälp av producentnestorn Rick Rubin. Därför är dödsångest oundvikligt när 17 av 18 låtar ska väljas. För samtidigt som 17 lämnar mycket åt fantasin, så är 17 alldeles för lite. Minst tre-fyra låtval till hade behövts för att täcka hela spektrat och få den ultimata Metallica-upplevelsen. Men med mottot “inga covers och sparsmakat med ballader”, har åtminstone jag klurat ut en setlist som i alla fall skulle göra mig och säkert många fler nöjda.

Intro: The Ecstasy Of Gold
01. Ride The Lightning
02. Harvester Of Sorrow
03. Whiplash
04. Fuel
05. Cyanide
06. Sad But True
07. Fade To Black
08. Frantic
09. “Ny låt”
10. Leper Messiah
11. Welcome Home (Sanitarium)
12. Metal Militia
13. For Whom The Bell Tolls
14. One
15. Master Of Puppets
16. Seek And Destroy
17. Creeping Death
18. Battery

Så här lyder Henrik Proppen Fannkvist motivering:

Metallica ska spela thrash och detta gjorde man med bravur på sina fyra första plattor, som är några av de bästa hårdrocksplattorna som någonsin har gjorts om ni frågar mig och just därför är hela min setlist förutom den obligatoriska nya låten hämtad från just dessa alster. Phantom Lord känns som en häftig öppningslåt och resterande delar av setlistan är mest komponerad utifrån variation mellan tempo och vilka plattor låtarna är tagna ifrån. Spelningen avslutas med en allsångsvänlig hit som mycket väl kan vara Metallicas bästa låt.

Intro: The Ecstasy Of Gold
01. Phantom Lord
02. Eye Of The Beholder
03. Master Of Puppets
04. Whiplash
05. Trapped Under Ice
06. … And Justice For All
07. Disposable Heroes
08. Ride The Lightning
09. Blackened
10. (NY LÅT)
11. One
12. Damage Inc.
13. Hit The Lights
14. Dyers Eve
15. The Four Horsemen
16. Battery
17. No Remorse
18. Creeping Death

Så här lyder Tobias Anderssons motivering:

För det första anser jag att deras mycket populära låt “Enter Sandman” ska skippas helt och hållet. Vi har hört den förut och något vi kommer att få höra igen på framtida konserter. Detsamma gäller även låtar som “One” och “Nothing Else Matters”. Min drömkonsert med Metallica skulle istället inledas med de ljuva klockslagen och basslingan från “For Whom the Bell Tolls” för att sedan mynna ut i “oldschool” thrash metal. Låtar som jag gärna vill ska framföras är “The Four Horsemen”, “Trapped Under Ice” och “Dyers Eve”. Men Metallica-fan som jag är kommer jag självklart inte att undgå låtar som till exempel “Master of Puppets”. Det vore även helt fantastiskt om Metallica kunde framföra deras kanske absolut bästa låt, nämligen “The Thing That Should Not Be”. Vi måste även göra en favorit i repris från konserten i Göteborg, nämligen att ta en rejäl allsång under låten “The Memory Remains”. Denna gång får vi Metallica-fans visa Stockholmarna vad vi går för.

Intro: The Ecstasy of Gold
01. For Whom the Bell Tolls
02. The Four Horsemen
03. Whiplash
04. Trapped Under Ice
05. Hit the Lights
06. Creeping Death
07. Master of Puppets
08. Dyers Eve
09. Seek and Destroy
10. Welcome Home (Sanitarium)
11. The Call of Ktulu
12. Disposable Heroes
13. The Memory Remains
14. Motobreath
15. Battery
16. Harvester of Sorrow
17. The Thing That Should Not Be
18. Ny låt

Sofia Bergströms motivering lyder:

Att välja ut sin alldeles egna önskesetlist känns väldigt lyxigt. Mer ofta än sällan brukar man som konsertbesökare känna att man saknar en del låtar. När jag började drömma mig bort till den perfekta konserten med Metallica kom jag genast att tänka på pärlor såsom”Welcome home (sanitarium)”, ”Leper messiah” och ”The thing that should not be”, det vill säga några av mina personliga favoritlåtar av detta storslagna band. Merparten av alstren som jag vill höra live härstammar från Metallicas tidigare plattor och är kanske inte så kända för gemene man. Uttjatade ”Nothing else matters” behöver jag definitivt inte höra! Dock vill jag att klassiska live-låtar som till exempel ”Sad but true”, ”Master of puppets” och ”Seek and destroy” framförs. Eftersom ”One”, ”The unforgiven” och ”Fade to black” också ligger mig varmt om hjärtat vill jag även höra dessa. Den sistnämnda, som är något av en episk historia, får gärna avsluta spelningen på Sthlm Fields. Hoppas från botten av mitt hårdrockshjärta att jag kommer få min vilja igenom!

Intro: Ecstasy of Gold
01. Leper Messiah
02. Sad but true
03. Welcome home (sanitarium)
04. Battery
05. Harvester of sorrow
06. One
07. Seek and destroy
08. The unforgiven
09. The unforgiven II
10. Ny låt
11. Hit the lights
12. The call of Ktulu
13. The Memory Remains
14. Master of puppets
15. The day that never comes
16. Creeping death
17. The thing that should not be
18. Fade to black

Dany Thunders motivering lyder:

“varsågod Dany, du får välja Metallica´s setlist!”, bara redan där har jag fått enorm huvudbry. Vart börjar man??, hur lägger man upp det??, i vilken ordning ska den och den låten va??. Det är dom frågorna som dyker upp direkt i skallen, för detta mina vänner det är ingen barnlek!, oh no tvärtom denna uppgift bör och SKA tas med yttersta vikt!. Självklart är det “the classics of classics” som man bara inte kan vara utan, dom låtarna som man alltid vill höra oavsett, sen finns det dom låtarna man kanske aldrig har fått chans att höra live, det är därför i mitt fall det är så pass många låtar från “Load” plattan (vilket i mitt tycke är en av bandets mest underskattade plattor). Plats 11-13 tex är således låtar som jag bokstavligt talat skulle kunna döda för att få se och höra live!, nu får jag nog sluta skriva för annars kommer jag hinna ändra mig tusen gånger om, inte lätt detta phew!.

Intro: The Ecstasy of Gold
01. The Four Horsemen
02. Hit the Lights
03. Seek and Destroy
04. For Whom the Bell Tolls
05. Master Of Puppets
06. Leper Messiah
07. Battery
08. Fade to Black
09. Turn The page
10. To Live is to Die/Orion/The Call of Ktulu medley
11. Bleeding Me
12. Poor Twisted Me
13. Thorn Within
14. The Memory Remains
15. One
16. Sad But True
17. Hollier Than Thou
18. Ny låt

Janne Mattssons motivering lyder:

Hösten 1991, jag får tre kassettband av min faster i nioårs present, Guns n’ Roses båda “Use Your Illusion” plattor samt Metallicas svarta album. De båda kommer alltså in i min värld under sin storhetstid. Kassetterna med Guns n’ Roses går varma flera gånger om dagen, Metallicas inte lika ofta. Så har det fortsatt i hela mitt liv. Metallica har alltid funnits där men alltid i bakgrunden och aldrig som ett band jag lagt någon vidare fokus på då de alltid funnits mycket bättre band runtomkring. Detsamma gäller deras konserter, chanserna har varit många att åka och se dem – intresset betydligt svalare och jag kan leva utan att varken ha sett dem, AC/DC eller Black Sabbath. Skulle de däremot riva av denna låtlista, ja då hade jag i alla fall grämt mig över att ännu en gång ha prioriterat bort dem.

Intro: The Ecstasy of Gold
01. Creeping Death
02. Dyers Eve
03. Trapped Under Ice
04. Fade to Black
05. Hit the Lights
06. The Four Horsemen
07. Fight Fire With Fire
08. Welcome Home (Sanitarium)
09. Harvester of Sorrow
10. The Frayed Ends of Sanity
11. Hero of the Day
12. Eye of the Beholder
13. The Thing That Should Not Be
14. Escape
15. Of Wolf And Man
———–
16. Ny låt
17. I Disappear
18. For Whom the Bell Tolls

Ron Dahlgrens motivering lyder:

Metallica tillhör inte något av mina favoritband men jag kan med lätthet knåpa ihop en setlist som jag skulle kunna trivas riktigt bra med. Stommen utgörs förstås av låtar från de fem första albumen och då framförallt från det svarta albumet vars de fem låtar som släpptes som singlar petas in i mitten av setlistan. Som extranummer tar jag med storoddsaren “Ronnie” samt två av mina favoritlåtar “Fade To Black” och “One”.

*** Intro: The Ecstasy of Gold ***

01. Hit The Lights
02. Seek & Destroy
03. Master Of Puppets
04. Creeping Death
05. Turn The Page (Bob Seger cover)
06. The Day That Never Comes
07. For Whom The Bell Tolls

*** Singlarna från The Black Album ***

08. Enter Sandman
09. The Unforgiven
10. Nothing Else Matters
11. Wherever I May Roam
12. Sad But True

*** Presentation av ny låt ***

13. Ny låt
14. Welcome Home (Sanitarium)
15. The Memory Remains

*** Extranummer ***

16. Ronnie
17. Fade To Black
18. One

 

 

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter