KISS – Bästa och beska

Under sin femtioåriga karriär har KISS fått ihop en imponerande diskografi. Rocknytts Peter Johansson har valt att fokusera på bandets tjugo studioalbum som här betygsätts i kronologisk ordning.

Efter en slutsåld spelning i Stockholm i helgen återvänder KISS till arenan där allt började. Onsdagen den 26 maj 1976 genomförde KISS sin första Sverigespelning på Scandinavium i Göteborg. Ska man tro bandet blir onsdag 22 juni 2022 ett datum som går till KISStorien. Då äger nämligen den sista spelningen någonsin i Sverige rum på samma arena. Under sin femtioåriga karriär har bandet fått ihop en imponerande diskografi. Rocknytts Peter Johansson har valt att fokusera på bandets tjugo studioalbum som här betygsätts i kronologisk ordning.

KISS – KISS (1974) 4,5/5

Urstark debut med idel klassiker, varav flera stannat kvar i repertoaren under hela karriären.

KISS – Hotter Than Hell (1974) 4/5

Något svagare än debuten och produktionen är otäckt odynamisk, men likafullt sprängfylld med fantastiska låtar.

KISS – Dressed To Kill (1975) 2,5/5

En rejäl dipp men höjdpunkter finns. Förmodligen till stora delar hopslängd av material som blivit över från ”KISS” och ”Hotter Than Hell”.

KISS – Destroyer (1976) 4,5/5

Legendarisk och snudd på mästerverk. Demonproducenten Bob Ezrin lyfte bandet till elitnivå och KISS blev världsstjärnor på kuppen.

KISS – Rock’n Roll Over (1976) 4/5

Självsäkrare, sexigare och mer Rock’n roll än ”Destroyer”. Många odödliga klassiker, men överlag något svagare än sin föregångare.

KISS – Love Gun (1977) 3/5

Här finns rejäla toppar och avgrundsdjupa dalar. Efter en formtopp med ”Destroyer” och ”Rock’n Roll Over” har det börjat knaka i fogarna. Året därpå skulle Paul, Gene, Ace och Peter släppa soloplattor för att kunna bejaka sina egon och få en välbehövlig paus från varandra.

KISS – Dynasty (1979) 1,5/5

Ace och Gene har några fina stunder men överlag rejält medioker med pop och discoinfluenser.

KISS – Unmasked (1980) 3,5/5

Mer pop och disco och några klavertramp, men en ordentlig uppryckning jämfört med ”Dynasty”. Här kliver Ace Frehley fram som den klarast lysande stjärnan samtidigt som Peter Criss kliver av.

KISS – The Elder (1981) 1/5

Ett konceptuellt misslyckande. Totalt magplask som gav Eric Carr en skakig start. En missnöjd Ace Frehley lämnar bandet.

KISS – Creatures Of The Night (1982) 3,5/5

Tyngre, hårdare och mer fokuserade var KISS nu redo för åttiotalet på allvar. Några svagare spår drar ner, men Vinnie Vincent, Bryan Adams och Jim Vallance styrde in KISS på rätt spår igen. Magnifik produktion som passar det hårdare soundet som hand i handske.

KISS – Lick It Up (1983) 3,5/5

Nästan lika hård, men minst lika stark som föregångaren ”Creatures Of The Night”. Avsminkade och med Vinnie Vincent som fast medlem.

KISS – Animalize (1984) 2/5

Enstaka toppar, men överlag ett ganska svagt album där framförallt Gene Simmons är på väg att tappa såväl motivation som fokus.

KISS – Asylum (1985) 3/5

Låt er inte luras av det fula omslaget. Det här är ett par snäpp bättre än ”Animalize” med ett pastellfärgat, glammigt och publikfriande KISS.

KISS – Crazy Nights (1987) 3,5/5

Med fart, fest och färg kliver en polerad och pudellockig Paul fram och briljerar ordentligt över sin demoniska parhäst som helt tappat bort sig.

KISS – Hot In The Shade (1989) 1,5/5

Då försäljning av CD skivor börjat ta fart följde bandet med i tidsandan och gav ut ett album med hela femton spår. Tyvärr är det kvantitet före kvalitet och frånsett ett par tre starka kort är detta en ordentlig besvikelse.

KISS – Revenge (1992) 5/5

Demonen är tillbaka, Bob Ezrin är tillbaka, Vinnie Vincent är tillbaka (fast nu endast som låtskrivare) fantastiska låtar och fantastisk produktion i symbios. Carr Jam ’81 är en fin hyllning till den i cancer bortgångne hjälten Eric Carr. Utan tvekan avsminkade KISS största triumf!

KISS – Carnival Of Souls: The Final Sessions (1997) 1/5

Mörk, nedstämd och deppig speglas ett band i djup identitetskris. Grungeinfluenser hör inte hemma i KISS.

KISS – Psycho Circus (1998) 2,5/5

Originalsättningen med Paul, Gene, Ace och Peter har återförenats och det klassiska sminket är tillbaka. Bandet har några ess i rockärmen, men lyckas bara delvis rädda ett ganska spretigt album som lämnar mycket i övrigt att önska.

KISS – Sonic Boom (2009) 3/5

Efter en lång paus släpper bandet ett album där de i mångt och mycket återuppfinner sig själva som det Rock’n roll band de en gång var. Resultatet är hyfsat. Tyvärr tappar man styrfart i mitten och hämtar sig inte förrän i slutet.

KISS – Monster (2012) 2,5/5

Inte direkt dåligt, men KISS sista(?) skiva lever inte upp till sin titel. Här saknas helt enkelt det lilla extra som får låtarna att lyfta.

KISS - Bästa och beska 1

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER