Vangelis är död

Vangelis är död - blev 79 år gammal!

Den grekiske kompositören och musikern Vangelis är död.

Vangelis har varit verksam inom den elektroniska musiken och syntmusiken sedan genrens genombrott under 1970-talet. Tillsammans med Kraftwerk och Jean Michel Jarre är Vangelis förgrundsfigur inom elektronisk musik. Han har utöver sin solokarriär haft framgångar i samarbeten, inte minst i duon Jon & Vangelis som även bestod av den brittiske sångaren Jon Anderson, från Yes. De nådde framgång under 1980-talet, framför allt med låten “I’ll Find My Way Home” som bland annat var med i den svenska filmen G – som i gemenskap från 1983. Låten spelades i samband med den erotiska poolscenen med Kim (Niclas Wahlgren) och Mia (Ulrica Örn).

I början av karriären var han även med i den grekiska rockgruppen Aphrodite’s Child bestående av Demis Roussos (sång, gitarr, bas), Vangelis Papathanassiou (keyboards) och Loukas Sideras (trummor).

Vangelis, född: Evángelos Odysséas Papathanassíou 1943, belönades med en Oscar för bästa filmmusik för sitt soundtrack till filmen “Chariots of Fire” (“Triumfens ögonblick” på svenska) från 1981. I Sverige blev ledmotivet till “Chariots of Fire” mycket känd som signaturmelodi till SVT-programmet Mitt i naturen under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Samma år, 1981, skapade han det musikaliska temat till Ridley Scotts kultklassiker “Blade Runner”.

Vangelis blev 79 år gammal.


https://youtu.be/ccJJ0uxigVA

https://youtu.be/hRRrcornawE

Picture of Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER