VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
skogsrojet2013

Summering av Skogsröjet 2013

skogsrojet2013

Då var SKOGSRÖJET 2013 till ända. Det som började med ett tropiskt regn i Norrköping fredag förmiddag slutade med två värmeböljande dagar ute på landsbygden, -med andra ord ett perfekt festivalväder. En jämförelse mot förra årets Skogsröjet är självfallet ofrånkomlig och jag tänkte börja med den funktionella biten.

Första dagen (fredag 26/7) löpte på väl fram tills CRUCIFIED BARBARA skulle gå på ROCKKLASSIKER STAGE då det utav någon anledning blev försenat. Om detta berodde på tekniskt strul eller någonting annat kan jag dock inte uttala mig om, men förmodligen var så fallet då förseningen utökades på nämnda scen under kvällens gång. Dock var känslan att det inte skapade någon större irritation hos publiken.


Festivalområdet inhyste inget större att anmärka på. Köerna var lagom långa och personalen i matstånd och annat funktionärsfolk frambringande ett varmt välkomnande. Hade man några specifika frågor togs det emot utan några suckar och himlande ögon. Kunde de inte svara på frågor togs omgående Walkie Talkin upp för att kontakta relevant personal i fråga. Dock blir det en liten kvast med ris då de tog hutlösa tjugofem kronor för en flaska vatten utan kolsyra, -speciellt när kranvattnet intill Vip-ingången smakade jordkällare och var odrickbart.

Annons:

Om vi går in på förhållandet till press och dess möjligheter att utföra ett gott arbete blir det i år mer än underkänt. Nytt för i år var ett litet VIP-område som även inhyste en bar. I och med att all press hade nolltolerans på alkohol, något som jag inte kritiserar då vi är där för att jobba, blev det än mer anmärkningsvärt att vår lilla presshörna hade placerats alldeles intill bardisken. Detta medförde att det blev nästintill omöjligt att utföra ett effektivt och gott arbete på plats då man ständigt blev avbruten av berusade gäster. En radikal förbättring måste ske till nästa år.

Om vi går in på årets startfält kändes det helt okej, men dock inte lika klockrent som föregående år. Väg mellan MICHAEL MONROE och LORDI, så känns sistnämnda band mer som en panikartad bokning då de var helt malplacerade gentemot det övriga startfältet. skogsrojet-2013-200Väg mellan DORO och LITA FORD så vinner förstnämnda artist med hästlängder då LITA FORD knappt kan skrapa ihop en dugligt setlist som fyller en fullängds-cd, trots trettio år som solartist. Väg mellan TESTAMENT och KREATOR och jag behöver inte nämna vilket utav dessa som besitter legendstatus, och sist men inte minst! Väg mellan ALICE COOPER och TWISTED SISTER så talar allt sitt tydliga språk om vem som har en större och bredare publik.

Överlag tror jag att arrangörerna till nämnda festival måste börja bredda sig när det gäller att anlita bokningsagenturer. DANGER MUSIC MEDIA som ägs av Chris LeMon har år efter år fått ta allt för stor del utav bokningarna då han bara i år hade cirka femton akter som spelade på festivalen, band där majoriteten redan hunnit spela på ett otal festivaler runt om i landet denna sommar. Detta är någonting som många har reagerat på inför årets Skogsröjet och därav kanske den huvudsakliga anledningen till det markant lägre antalet besökare på årets tillställning. Absolut inget ont om Chris och hans agentur, men det finns ingen relevans i att en och samma agentur står för nästan hälften utav bokningarna. Kommer detta att fortgå kan man lika gärna döpa om festivalen till “Chris LeMon Open Air”.

Festivalens stora besvikelse blev LITA FORD (recension kommer inom kort), som gav ett uddlöst intryck. Hon vaknade till liv först på slutet när det levererades ett par klassiker från hennes tid i THE RUNAWAYS, vilket blev räddaren i nöden och gjorde så att hon kunde gå av scenen med livhanken i någorlunda behåll.

Utav de mindre kända akterna var det tveklöst ToxicRose som sopade mattan med de övriga indie-banden, med ett helhetskoncept som visserligen utlyser starka influenser men som de vårdar ömt. De lyckas därför göra det hela till någonting personligt och egensinnigt. Med andra ord: en käftsmäll mot dagens torra utbud som oftast består utav olidlig växelsång och hurtiga keyboardmattor och där texterna har tappat sitt värde i sin politiska korrekthet.

Festivalens stora vinnare blir dock HELLOWEEN och TWISTED SISTER då framförallt bandens frontmän ANDI DERIS respektive DEE SNIDER levererade en lektion i hur ett scengolv ska bearbetas. dee-snider-janne-mattsson-rocknytt.netMed ett karismatiskt kroppsspråk och en sånginsats som frambringade tårar hos denna artikels författare levererade dessa två legendariska akter en fullskalig blandning utav pompösa allsånger och en stor portion känsloladdad ådra både i det instrumentala och vokala. Jag konstaterar att det var femton år sedan HELLOWEEN lyckades golva mig på ett liknande sätt. Imponerande är ordet.

Summerar vi SKOGSRÖJET anno 2013, blir det hela till en väl genomförd tillställning där man som besökare känner sig mer än välkommen. Dock måste SKOGSRÖJET inför nästa år höja ribban minst två steg när det gäller bandbokningar. Det krävs mer än årets line-up för att överleva den så kallade festivaldöden då antalet i år uppskattningsvis minskat med femtonhundra besökare.

Skrivet av Sven Mörén
Foto: Janne Mattsson

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT