VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
mercenary-through-our-darkest-days-2013

Låt för låt: MERCENARY – Through Our Darkest Days

0 Shares

mercenary-through-our-darkest-days-2013
Det moderna danska metalbandet Mercenary ska i slutet av juli släppa sitt femte album ”Through Our Darkest Days” på NoiseArt Records.

Rocknytt via Mårten Cederberg har fått den exklusiva möjligheten att som första magasin få delge er medlemmarnas egna tankar och åsikter om varje låt. Gitarristen Jakob Mølbjerg och sångaren René Pedersen ger er en intim resa genom albumets alla 10 underbara spår.


1. A New Dawn.
René: “Perfekt öppningspår, drar igång med en superpositiv känsla och ett ljud som förenar energi tillsammans med ljudet av nyare och äldre Mercenary. Textens tema är att aldrig ge upp utan fortsätta kämpa för de saker du tror på och att hålla huvudet högt!”

2. Welcome To Sickness.
René: “En av de tyngre låtarna på albumet, balanserar mellan de hårdare och mörkare delarna av vår musik tillsammans med de melodiska elementen. Den här låten handlar om att övervinna de tuffa sakerna i livet och att använda smärtan som bränsle för att ta dig igenom dem, oavsett vad hindren kan vara. Enligt min mening har låten också en av de bästa slingorna på albumet, en symfonisk och ikonisk tematisk slinga med några av de mest minnesvärda riffen någonsin på en Mercenary-sång.”

3. Through Our Darkest Days.
Jakob: “Den här låten skrev sig nästan av sig självt, en fråga om minuter när vi började jamma de olika riffen. Det kändes bara så naturligt och ikoniskt för vårat sound, inte bara för de senaste åren, men också fånga vad Mercenary handlar om i en stor refräng. Ja, tydligen är vi alla eniga om att vara lite för cheesy och leka “nävar i luften-metal”. Början av spåret hade en riktigt lång och komplicerad struktur, med ett långt och mycket mörkt outro som var i stor kontrast till resten av låten. Jag tror det var nästan 7 minuter. Men när vi gick in i studion kände vi att vi borde antingen göra det riktigt långt och episkt eller ta bort alla onödiga grejer och bara lämna själva kärnan av låten -och vi kände att det senare alternativet var bäst för detta spår. De gitarr harmonier i introt har beskrivits som “maiden-esque” men jag faktiskt känner att det är mycket sedvänjor som liknar början / mitten av 90-talet Megadeth . Det sätt som de använde kromatisk 3 och 6 harmonier, speciellt “Countdown to Extinction” har alltid varit en stor inspirationskälla för mig, så det kändes faktiskt skönt att kunna använda detta trick på ett naturligt sätt i en Mercenary sång.”
{youtube}_VSrDnY5k4Y{/youtube}
4. Dreamstate Machine.
Jakob: “Det här är en annan låt som skrev i studion. Först hade vi en 6/8 del At the Gates-typ av snabba riff som ett intro och som refräng, men vår producent Jacob Hansen trodde låten skulle kunna vara något annat och mer. Jag antar att det är en av våra styrkor den här gången att vi var villiga att lyssna på denna typ av feedback och att “döda våra älsklingar” utan att ta illa vid oss, även om det kan bli en riktigt stor störning i studion. Men Martin kom upp med en stor ny refräng som faktiskt var mycket större och bättre så det var definitivt en förbättring. Vi brukade hänvisa till låten som “Dexter-låten” på grund av den lömska, kromatiska temat i mittsektionen. Vi kom upp med det ganska tidigt och Martin gjorde en stor symfonisk orkestrering till det och först senare kombinerade vi det med resten av låten. Jag tycker det är väldigt talande för detta album och vad det är vi försöker göra att en låt som denna går från en rasande symfonisk black metal-typ av atmosfär i mittsektionen till att gå över i en massivt smäktande refräng på några sekunder i slutet av låten. Många metalband använder liknande kontraster för att göra sina låtar oförutsägbara och fyllda med skarpa kontraster, men för oss är det mycket mer en fråga om att göra att utvecklingen av atmosfärerna känns naturliga och ekologiska.”

5. A Moment Of Clarity.
René: “En modern låt med ett mycket häftigt öppningriff med en fin övergång till versen. Textmässigt handlar låten om att vakna upp ur en djup sömn och inse hur mycket skönhet det finns i världen som omger oss, om att äntligen kunna se saker klart för första gången och omfamna varje dag som om det var den sista.”

6. Beyond This Night.
René: “En av de mer mellantempolåtarna på albumet och en låt med ett mycket melankolisk ljud. Det lyriska temat handlar om att känna sig naiv och inte kunna se igenom det aktuella läget av hopplöshet som vi befinner oss i när det handlar om sorg, smärta, ångest, och samtidigt försöka komma tillbaka på rätt spår.”

7. Starving Eyes.
Jakob: “Den här låten skrevs bara några veckor innan vi gick in i studion och kärnan av låten kom ihop på bara några timmar. Jag tror att det är en del av de mest melodiösa låtarna på detta album och René s vokala prestationer är bara fantastiska enligt min mening, med en stor mäktig refräng som bara hugger dig i hjärtat varje gång man hör den, -speciellt om du är en sentimental parasit som mig. Samtidigt är låten lite mer ljus- och rockinspirerad än resten av albumet och den har, vågar jag säga det, en nästan lycklig, exalterad stämning på sina ställen. Den har ett piano paus i mittsektionen som blev ganska häftig och igen så är kontrasterna i atmosfärer mycket tydliga för låten.”

8. Generation Hate.
René: “Den här låten är utan tvekan den tyngsta låten på albumet med blast beats och morrande sång, och det är en förklaring till alla som dömer boken efter omslaget. Det handlar om att inte våga stå upp till ditt egna ansvar och skylla på alla andra för alla de saker som går fel i ditt liv. Vi har alla ett val att fatta rätt beslut, och ett val om vilken typ av person vi vill vara. Om du visar intolerans kommer det bara att belönas med ännu mer intolerans. Det som går runt kommer runt.”

9. Forever The Unknown.
Jakob: “Liksom titelspåret var den här låten väldigt lång från början och vi var osäkra på om den behövde vara kortare och mer direkt. Men till slut bestämde vi oss för att gå i motsatt riktning och bara låta sången och flödet bara vara vad det var -det är mycket atmosfäriskt och något progressivt och kärnidén i låten verkade bara att kräva en viss varaktighet för att utveckla sig naturligt. Arbetsnamnet för det här spåret var faktiskt “cyniker” eftersom vi tyckte att låten hade en viss likhet med den klassiska låten “How Could I” från Cynic s “Focus” album. Det är naturligtvis inte alls nära i teknik eller progressivitet, men vi gillar att tänka på detta som vår lilla hyllning till dem eftersom Martin och jag har alltid varit stora fans av dem.”

10. Holding On To Serenity.
Jakob: “Det sätt vi skrev den här låten på är nog ganska beskrivande för vår kreativa process, på gott och ont. Vår trummis Peter och jag hade tagit ut den grundläggande strukturen en eftermiddag och vi spelade in grundstrukturen av låten. Martin la snabbt några häftiga extralager av gitarr och sen funderade vi inte så mycket på låten under ganska lång tid, nästan ett halvår faktiskt. Det var inte förrän vi gick in i studion som René arbetade ut de sista vokala mönstren och melodierna och det var ganska svårt att få låten att verka naturlig i sin helhet på grund av kontrasterna mellan vers, refräng och mellersta delen. Det var ärligt talat väldigt frustrerande och svårt att lösa i studion. Jag antar att det är det pris du betalar som band när du försöker hitta ditt sound genom att blanda en massa olika influenser och uttryck – ibland passerar du en viss gräns och inser att du kanske har gått för långt i att använda element som är kanske bara en lite för långt bort i samma låt. I slutändan blev resultatet ganska bra, men vi kände att det var naturligt att använda den här låten som ett bonusspår eftersom den skiljer sig ganska mycket från de andra låtarna på albumet.”

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter