VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
krönika rocknytt

KRÖNIKA: En ohelig allians

20 Shares

Vad väljer du, symfonisk rock, symfonirock eller rock med symfoniorkester? – frågan är nog snarare om detta kan eller bör kombineras. Mitt svar än tveklöst ett rungade nej med flera rejäla brasklappar.

När ett hårdrockband tar in en symfoniorkester låter det oftast som signaturmelodin till TV-klassikern “Onedinlinjen” från 1971. Det brusar, det susar och inte sällan blir det inte mer fruktbart än man adderar lite lök på laxen eller socker i botten. Intressantare än så blir det aldrig då man inte utnyttjar vare sig rockbandet eller orkesterns fulla kapacitet. Det blir lite skrap på ytan men inte mer.


Naturligtvis finns det flera undantag som det Bob Ezrin gjorde på Kiss bästa platta “Destroyer (1976)”. Bob, som var skolad i musik, arrangerade upp flera av låtarna och adderade både gosskör och symfoniorkester till ett riktigt mästerverk. Han gjorde även detsamma för Alice Cooper.

Men egentligen finns det ingen annan än Frank Zappa som verkligen kombinerat rockbandets relativt simpla form och slagit ihop detta med Edgar Varèse, Igor Stravinskij och tolvtonsmusikens principer till en helt unik konstform. Krävande, självklart och både för utövaren och lyssnaren.

Dock något helt nytt och unikt på sin tid. Nyare band som The Mars Volta, till exempel har även de tagit musiken till helt nya nivåer och på senaste At The Gatesplattan finns låten “The Fall Into Time” som påminner en hel det om Hector Berlioz och hans sätt att komponera. Det är rent strålande bra. Där har Jonas Björler verkligen utmanat sig själv, sina bandpolare och sin publik.

Att ha en ambition att vilja bryta ny mark, utmana sig själv och sin publik samt att gå sin egen väg är bra och lovvärt men att sockra sin musik och slipa bort det vassa och fula är i min bok avskyvärt.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter