VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
krönika rocknytt

KRÖNIKA: Unplugged: “Som nån jävla korvgrillning”

84 Shares

Orden ovan är inte mina utan allas vår citatmaskin och gitarrhjälte Yngwie Malmsteen och kommer ur en intervju jag gjorde med honom för många år sedan. Men visst har den burduse strängbändaren rätt. Unplugged suger allt som oftast.

Under många år skrev jag i gitarrtidningen FUZZ. En utmärkt branschtidskrift som av handlade stort och smått när det kommer till gitarren och basar. Tidningen leddes av den förträfflige och bestämde Ulf Zachrisson, en klok och humoristisk göteborgare med hjärtat på rätta stället. I redaktionen fanns flera av landets (och världens) bästa gitarrister och basister. Plus mig då…
Att vara med en dylik tidskrift ser de allra flesta gitarrister som en ära och ett kvitto på att man faktiskt är bra på gitarr. Därför är det väldigt lätt att få komma nära såna som Kirk Hammett, Geddy Lee, Lemmy och många fler som satt avtryck i rockhistorien.
Som Yngwie.


Vårt samtal började med att han hotade en av våra skribenter med en “knogmacka” – jag tror ni kan gissa att det inte handlar om någonting med leverpastej på, för att sedan idiotförklara någon annan som skrivit om att han hade “spiralsladd”. Sa jag att det alltid är underhållande att prata med herr Malmsteen?
Nåväl. Att göra en unplugged/akustisk platta var stort på den tiden så jag ställde Yngwie den frågan och han tyckte nästan den var oförskämd och sa att det lät “som nån jävla korvgrillning” och vet ni, jag håller med.

Jag får kli över hela kroppen när Nicke Borg på Rockklassiker börjar bubbla om “akkeversioner” av nån låt med Nirvana eller Bon Jovi. Jag förstod konceptet då och jag fattar det nu men därmed inte sagt att det låter bra. Värst låter ett opluggat Kiss. En massa bandrassel och spel med blompinnar på trummorna. Jag står över.

I pandemitider har spelkåta lokalband (oftast) tagit fram sina nylonsträngade Bjärton som man började lira på för 25 år sedan och trummisen har en sådan där “sittrumma”, Cajun kallas det visst, och så bjuder man på avskalade versioner av sina egna hits samt utslitna covers på CCR och Deep Purple. Nej tack, säger smakpolisen.

Det finns dock en poäng med det här att en bra låt ska man kunna lira på en akustisk gitarr och det ska låta bra. Det skriver jag under på varje dag i veckan.
Det har dock gjorts mycket bra i genren och allra bäst är Neil Youngs liveplatta “Live Rust” från 1979 där han bjuder på en akustisk version av “Hey Hey My My (Out of the blue) och sedan en elektifierad version med undertiteln (Into the black). Det är bara att lyssna och lära av den bäste.


FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter