VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

KRÖNIKA: I want my MTV – Not!

I dagarna var det 40 år sedan MTV startade sina sändningar och då som en renodlad musikkanal med pop, rock och mer dygnet runt. En dröm som ganska snart blev till en mardröm.

Ni vet storyn och hur The Buggles “Video killed the radio star” var första låt ut och hur det sen rullande på. Hur många band fick ett andra, tredje eller första genombrott på grund av roliga, spännande och ibland rent otäcka videor.


Själv knarkade man Vanessa Warwicks “Headbangers Ball” som visade hårdrock för en dedikerad publik. Programmet höll på mellan 1987 och 1995 då det lades ner. Numera är Vanessa framgångsrik mäklare. Så kan det gå om man inte sköter sig.

Jag är den första att applådera MTV som företeelse. Jag menar vilket musikfan kan klaga på bildsatt musik dygnet runt? Men det blev tillslut inte bra utan urvattnat och strömlinjeformat. Man är ju tvungen att tänka på annonsörer och aktieägare gud bevars. När konceptet med rock n roll dygnet runt inte höll så började man med, det vi numera kallar dokusåpor, alltså riktiga människor som (oftast) beter sig som idioter. Konceptet gick hem och där är vi idag, dummare och mer frågande än någonsin.

Annons:

Faktum kvarstår dock – utan MTV hade aldrig ZZ Top blivit multimega, Genesis lite mer uppknäppa och Pearl Jam blivit miljonärer på uppdämd tonårsångest.

Numera känns rockvideon som produkt lite överspelad eller upplurad på läktaren men undantag finns, Ghost har gjort några riktigt kreativa och bra, QOTSA och ett gäng andra smarta kreatörer men dessa hittar sällan ut till den riktigt breda massan. Dok framstår Youtube alltmer som ett tänkbart alternativ och där släpper man flåshurtiga VJ:s också.

Via spelaren nedan kan ni se de två första timmarna från MTV’s premiärsändning den 1:a augusti 1981.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT