krönika rocknytt

KRÖNIKA: Kläderna gör bandet

Visst är musiken viktigast men rätt look och attityd är minst lika viktigt när man ska ta steget ut på scenen eller ska ta bilder till en ny platta.

Visst är musiken viktigast men rätt look och attityd är minst lika viktigt när man ska ta steget ut på scenen eller ska ta bilder till en ny platta.

Vad vore Kiss utan smink och monsterkostymer, Ramones utan skinnjacka och trasiga jeans och Angus Young utan sin kortbrallor. Kort svar. Inget.

Okey, Kiss hade en avsminkad period med mer normala kläder. Visst hade de några hits men inte var det samma sak, det var snarare en total kollaps om du frågar mig.

Att lätt kunna identifiera ett band bara genom att se på en bild eller kläderna är värdefullt. Tänk er Judas Priest utan läder. Det är ingen kul syn. Minns jag såg en bild på Glen Tipton i sandfärgade chinos. Det var visserligen en bild i någon skvallerblaska men världen var sig aldrig mer lik efter det.

Ramones var alltid konsekventa i det de gjorde. De gjorde aldrig några större avsteg från hur de lät eller såg ut. Självklart är det därför man minns dem med respekt nu när alla originalmedlemmar är borta sedan länge.

AC/DC har haft några kortslutningar sedan Malcolm, som ju styrde sitt band med järnhand, tog ner skylten. Dock reste de sig på nio och visade vart rock n roll skåpet ska stå. Självklart hade Angus kortbrallorna kvar.

Jag älskar hur The Hives klär upp sig i likadana kostymer och ibland, till och med har frack på sig, det är inte bara snyggt, det är skitcoolt. Att de sedan efter fem minuter ser ut som obäddade sängar är nåt helt annat.

Fantasikostymer, smink och masker eller vardagskläder, kortbrallor eller som Stigge Nasty i D.A.D., se ut som en tjurfäktare, allt är okey så länge du gör det med pondus och glatt humör.

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER