krönika rocknytt

KRÖNIKA: Stena en bil

Vi moderna och urbana människor bryr oss väldigt mycket om miljön, djuren och naturen. Det finns väl ingenstans man handlar mer närodlat som på hipstertäta Södermalm i Stockholm, Majorna i Göteborg eller kvarteren närmast Möllevången i Malmö.

Vi moderna och urbana människor bryr oss väldigt mycket om miljön, djuren och naturen. Ju längre bort vi bor från den desto mer ska väl tilläggas. Det finns väl ingenstans man handlar mer närodlat som på hipstertäta Södermalm i Stockholm, Majorna i Göteborg eller kvarteren närmast Möllevången i Malmö.

Allt det där är jättebra. Det är också lovvärt att man tänker på vad man stoppar i sig, har på sig och att man bryr sig om sin närmiljö.

Men bryr man sig om den fullständiga och totala nedsmutsning av ljudmiljön där man bor, går och står? Jag skulle vilja påstå att det är ett eftersatt område där det råder laglöshet och anarki.

Att förpesta andras tillvaro och tvinga på dem sin skitmusik när man kör runt i stan med nervevade rutor och är coolast i stan gör att, i alla fall jag, vill plocka upp en gatsten likt en “reclaim the street aktivist” och skicka den rakt i sidan på nämnda bil. Dock är jag en fredens man och man får inte göra åverkan på andras egendom, så jag avstår men tänker i alla fall tanken.

Överhuvudtaget känns det som luften är fri att förstöra och att man kan pumpa på med vad som helst. Visst, butiker gör som de vill men är det för högt, för kasst eller bara tråkigt, går jag helt sonika ut ur butiken och gör mina inköp någon annanstans.

Samma sak på krogen. Ser jag att de har en trubadur går jag inte in (det finns dock undantag) eller sätter mig så långt ifrån jag bara kan. Jag vill inte ha mina fish and chips, kalvrullader eller sushi förstörd av ännu en plågad version av “Living next door to Alice”, “Känn ingen sorg för mig Göteborg” eller nån väl vald låt ur Vispop 37.

Ibland händer det att någon krogägare känner igen mig och vill sätta mig nära kvällens trubadur för “du gillar ju musik” men jag brukar snällt men bestämt avböja och sätta mig i något hörn och ägna mig åt mitt bordssällskap istället.

Jag har en mycket god vän som driver en väldigt trevlig vinbar i min stad. Väldigt mysigt ställe och även om jag inte dricker alkohol längre så tycker jag om att sitta där men varje kväll sjungs det “Stad i ljus” som avslutning. Det är gulligt men jag brukar smita då.

Överhuvudtaget är musik för viktigt för mig för att man ska låta det skvala men alla är inte som mig. Dock gillar jag när man bryr sig och spelar kul och annorlunda musik som min barberare gör. Det är Cream, det är Tages och det är Stones. Dit kan jag gå bara för en kaffe och lite skönt snack…

Bästa sommarlåtarna:
1. Dirty Black Summer – Danzig
2. God of Thunder – Kiss
3. Rain – Status Quo
4. Hazy Shade of winter – The Bangels
5. Summer night city – ABBA

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER