VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
krönika rocknytt

KRÖNIKA: Döda livestreams och Coronaångest

Den pågående och förhoppningsvis, snart övergående, pandemin har verkligen satt igång tankar och kreativitet hos världens alla rockband, stenhårda, såväl som lite mjukare.

Det är bra och det är sunt att man tänker nytt men och i ärlighetens namn är det inte jävligt trist att se en konsert med sitt favoritband från vardagsrumssoffan?


(Punk)Rockbandet Sator bestämde sig för att inte göra några livestreams överhuvudtaget. Detta beslut var, mer än välgrundat, visade det sig när jag ringde upp bandets primus motor Chips Kiesby, som berättade att man tänkt sig att göra en spelning framför kameran men utan publik, på välkänt vis.

-Vi till och med repade och gjorde oss redo för att sätta igång men ställde in då vi insåg att man inte kan göra spelningar med vår typ av musik utan publik. I vart fall fungerar vi så då hela vår grej bygger på att vi interagerar med publiken. Är man Yes kanske det är annorlunda men för oss i Sator går livestreams utan publik bort.

Chips har dock tittat på en hel del livestreams, särskilt i början på pandemin. Vi enas om att det finns de som varit riktigt bra till att det mesta dock suger.

Jag har själv varit involverad i några stycken lite som gubben i lådan/värd och /eller journalist men även som musiker.

De som tog konceptet längst och gjorde mest av det var dansbandet Wahlströms från Vadstena. De hade en pågående dialog med den månghövdade och engagerade publiken som hela tiden vill ha svar på sina frågor och blev rent förbannande när jag istället ville prata med trummisen Anders Hildeskog om Kiss då han är ett jättefan.

Att stå på scenen och spela sin musik som om det var publik på plats är inte kärnfysik men väldigt svårt. Det är lite som när man lånande mammas platåskor och låste in sig på pojkrummet och mimande till Sweet och Kiss. Visst, det är ett gig men inte på riktigt.

Nedan kan ni se giget och det är inte för att promota mitt band utan för att alla ni som inte gjort en livestream ska veta lite om den coronaångest som kan sätta in.

Vi hade repat i dryga fyra timmar men var ändå rostiga efter att inte ha spelat inför publik sedan 2020-02-29. Det ä lång tid för ett band som flänger land och rike kring för att spela där det finns en mjölkpall att stå på om det inte finns en scen.

Jag är 193 lång och väger 115 kilo. Jag är ingen liten kille och kan därför inte gömma mig. Ofta är jag bekväm med att uppträda inför folk men den här kvällen kände jag mig lika smidig och rörlig som det lutande tornet i Pisa.

Ekvationen band + publik blir alltid hundra procent och när det vill säga riktigt bra är man över det magiska hundrastrecket men fattas en del så går inte ekvationen ihop.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link