VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
krönika rocknytt

KRÖNIKA: Fy fan för power ballads

216 Shares

Den innersta meningen med hårdrock är att den ska vara just det – hård som härdat stål, högljudd och subversiv. Därför får jag hudutslag, kräkningar och balansrubbningar så fort Joey sjunger om “Carrie”, nåt annat hårband tar upp det här med att varje ros har en tagg och ett tredje vill bara hem till sitt bo.

Detta var främst ett fenomen som vi lite äldre fick genomleva på det färgglada 1980-talet. Ett årtionde då banden på scenen hade mer hårsprej och läppstift än kvinnorna i publiken och det kom samlingar med de mest sirapsdrypande låtar man kan komma på. Inte att tveka på att jag och min kompis blev portade från hemmafester för vi alltid hade med “Welcome to hell” med Venom eller något annat mindre glatt.


Det är också då det kändes som en fräsch men hård vind när “The Big Four” (Metallica, Megadeth, Slayer och Anthrax) började bli mer allmängods. Visst, det här låter som gubbigt gnäll men redan som 20-åring på 1980-talet avskydde det som presterades som hårdrock men lät som dansband.

Dock har jag inget emot en lugn låt då och då. Det är oftast ett väldigt bra sätt att skapa dynamik på ett album. Ta till exempel “Beth” på Kiss kanske bästa album “Destroyer”. Att ta ner tempo och uttryck gör bara det hårdare hårdare och det mjuka ännu mer soft. Ett annat utmärkt exempel är “When a blind man cries” av Deep Purple. En oerhört fin låt.

Nej, det jag avskyr är när man formstöper och generaliserar och då gärna gör nåt för “tjejerna”. Det är sökt och det blir aldrig bra. Oftast är texterna rent dumma och får IKEAs katalog att framstå som rena poesin.

Ett band som jag saknar är Pantera som bara blev hårdare och hårdare med åren. Det svänger och de spelar som gudar, det är konsekvent hårt och aggressivt. Det är även därför jag gillade hela Hardcoregrejen när den exploderade rakt i ansiktet på oss, det vägrades ätas kött och det släpptes ut minkar. Man hade ett syfte, du behövde inte hålla med men det skakade om. När gjorde en powerballad det?

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter