VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
krönika rocknytt

KRÖNIKA: Stäng av det där oljudet och lyssna på något annat

27 Shares

Ja, så kunde det låta när jag växte upp på Skänningevägen 14 i Fornåsa på 1970-talet och spelade mina julklappsskivor (och kassetter) med Sweet, Kiss och Thin Lizzy, och drog på för allt vad tygeln höll i pojkrummet.

Nog var man som ung sin omgivnings nerver med alla typer av hårdrock. En grej jag och en polare brukade roa oss med på 1980-talet när allt var rosa och fluffigt var att ta med Venomplattor och bara helt enkelt kapa stereon. “Welcome to hell” var nog inte det som gick hem hos tjejerna där och då. Tror knappt det gör det än idag.


Att utveckla sin musiksmak och gå utanför sin bekvämlighetszon är alltid bra och berikande. Jag minns när jag förstod att James Hetfield var ett countryfan och hur det påverkade mig. Visst hade jag lyssnat på Johnny Cash och många andra men nu började jag aktivt leta efter country jag gillade. En resa som fortsatt.

Samma sak med jazz, hip-hop och klassisk musik. Det är bara att gräva där man står, musik är musik och det finns bara två sorter. Bra och dålig.

I mina återkommande samtal med några vänner som nu råkar vara med i stora etablerade band så är det återkommande ämnet musik och då inte dödsmetall eller bluesrock. Det är soul, funk, kanske Frank Zappa och Brahms. Det är där man hittar inspiration för att kunna gå vidare och utvecklas. Att lyssna på samma gamla Black Sabbath-plattor är berikande på ett annat sätt men ger kanske inte alltid nya impulser.

När jag någon gång på 1990-talet var på efterfest hos ett par som var hårdrockare så gjorde jag som jag brukade och kollade igenom deras skivsamling. Efter ett tag kom det upp plattor med Thorleifs, Arvingarna och en hel del andra dansband. Det chockade mig lite. Jag ställde frågan varför man hade en massa skitmusik i skivhyllan och svaret kom lika rappt som självklart.

-Men det vet du väl. Alla hårdrockare älskar ju att bugga.

Det var ny kunskap för mig…

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter