VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

KRÖNIKA: Lars-Göran “LG” Petrov 1972 – 2021

The Chief Rebel Angel har tagit sin sista ton för i söndagskväll förlorade “LG” kampen mot cancerspöket. Det var en svart och sorglig dag precis som Phil Lynott sjunger i låten om den kvällen Elvis dog så kan man alltid att höra “the Kings call”. Musiken är kvar och minnena, minnen av en glad kille, en ur-Stockholmare, en Djurgårdare samt en sångare som tillsammans med kompisarna i Entombed skapade en helt ny genre när den hårda metallen verkligen behövde gjutas om.

Jag har för länge sedan tappat räkningen på hur många gånger jag sett Entombed i olika skepnader. Jag minns inte heller hur många gånger jag bokat dem till olika gig runt om i Östergötland. Däremot minns jag hur bra de alltid var, även när de inte alls var på topp. Lägstanivån var skyhög.


Några gig ha särskilt etsat sig fast i minnet. Spelningen på Kungliga operan ihop med en livs levande balettensamble var det som att se och höra Star Wars, Wagner och dödsmetall på en och samma gång. I kassan fick den som ville ha öronproppar med Operans logga på.

KRÖNIKA: Lars-Göran “LG” Petrov 1972 – 2021 1
Foto: Evelina Szczesik

Vår första vernissage på Galleri Ciberopr som jag var med och skapade på Skylten i Linköping tillsammans med konstnären Björn Svensk, punkikonen Jan-Olof Fredriksson och Bo Borg. Vår första utställning var med serietidningskonst a la Roy Lichtenstein och självklart skulle Entombed spela på vernissagen. Och som de gjorde…

Annons:

Det som fanns i glasen skvimpade ut och de salta pinnarna krökte sig och “LG” var i storform. Sedan gjorde de ännu en spelning på kvällen för ett fullsatt Skylten.

Vi måste känt varandra i närmare 30 år från olika spelningar, festivaler eller bara stött ihop. Var, när och hur är ganska oviktigt. “LG” var alltid glad, hade något dåligt skämt på lut och så var det alltid. Han var även en person man gillade och han hade vänner i lägen. En frimurarbroder till mig, tillika gammal bankman, frågar alltid efter “LG” då vi ses. “LG” var tillsammans med hans dotter och trots att det var länge sedan så minns han honom som den sköna snubbe han var. Jag tror ärligt att nästan varje hårdrockare, eller fotbollstok har en “LG”-historia. Min personliga favorit är när fotbollsdåren “LG” ska förklara hur offside funkar för mig. Det gick sådär…

Hyllningarna till “The Chief Rebel Angel” är många. Rolling Stone hade det högst upp i flödet, DN, Kulturnyheterna och samtliga hårdrockssajter hyllar en legend med vördnad och kärlek. En hel hårdrocksvärld sörjer.

För en gångs skull räcker inte mina ord till, känner mig lite vilsen även om utgången var väntad.

Tack “LG”. Vi glömmer dig aldrig “Chief Rebel Angel”. Men det där med offside fattade jag aldrig.

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT