VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
krönika rocknytt

KRÖNIKA: Hungriga hårdrockare

Finns det egentligen något som passar bättre ihop och förenar oss mer än mat och musik, musik och mat?

Lägger man sedan till olika typer av (alkoholhaltiga) drycker så är man hemma. Jazz och blues har alltid spelats på klubbar och barer där ölen flödat och ljudet varit uppskruvat. Utan den brittiska pubrocken på 1970-talet hade vi varken haft punk eller första vågen av brittisk heavy metal, sen får Steve Harris säga vad han vill men hade inte pubägarna släppt in band som Dr Feelgood hade det blivit väldigt tyst och tråkigt.


Vi går gärna till en rockbar för vi vet att här hittar vi likasinnade, det är garanterat bra musik och det finns troligen mat att käka som det anstår en riktig hårdrockare.
1971 öppnade Hard Rock Café sin första restaurang i London. De som öppnade var visserligen amerikaner men HRC blev populärt och finns nu över hela världen och i 50 länder. I Sverige finns man både Stockholm och Göteborg.

Annons:

1989 öppnade dåvarande Rolling Stones-basisten Bill Wyman Sticky Fingers i London. Pepper Kenaan, COC, Down, är delägare i baren “Le Bon Temps Roulé i New Orleans. Dictators sångare drev baren Manitombas på Manhattan mellan 1999 och 2019. Det finns många fler exempel där musikern blivit krögare.

I Sverige driver Björn Gelotte (In Flames) tillsammans med före detta IF-basisten Peter Iwers krogen 2112, självklart uppkallad efter Rush klassiska album. Ett ställe med koll på maten och drycken samt schysst musik som det sig ju bör.

Sedan 1989 finns Bröderna Olssons Garlic and Shots på Folkkungatan på Södermalm. När bröderna tyckte det var dags att göra något nytt så tog ett gäng välkända hårdrockare över – John Levén, basist i Europé, Mappe Björkman från Candlemass och Robban Bäck, trummis i Mustasch, tidigare Sabaton.

Men redan innan det coola trojkan tog över i somras var Garlic and Shots, som man numera kortat namnet till, ett ställe att hänga på för Södermalms samlade rockelit.

Jag vet inte hur många gånger jag i tjänsten gjort intervjuer med band. Minns mitt första möte med Strängen där då han precis gott med i Hellacopters. Han och Nicke åt viktlöksköttbullar och potatismos. Strängen var för övrigt servitör på Peppar, en annan krog med skönt häng, och enligt sig själv en ganska bra “Pannbiffskock”.

Garlic and Shots serverar numera kanske Stockholms bästa lunch och säg mig vilket annat ställe som har mästerregissören Jonas Åkerlund och hårdrockspåven Tobias Forge bland lunchgästerna?

Ganska många rockare gör numer eget vin, sprit och öl. De är till och med för många för att räkna upp här. Andra gör olika heta såser och det sägs att Billy Gibbons alltid har med sig en flaska i innerfickan för att stuka till maten när han är ute i världen.

Vi är alla olika men med det gemensamt att vi måste äta – varför då inte göra det med stil och finns som en riktigt hårdrockare…

Bäst just ju:
Mark Lanegan – ligger inte Johnny cash efter
Hellacopters – Numera i var mans vardagsrum
Franska Trion – retar gallfeber på “duktiga” musiker men berör alla andra

Sämst:
Att Kung Bore kom på besök. Jag vill ha sommar – NU!

Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT