VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
The Hellacopters

Dokumentär om The Hellacopters sänds på SVT

SVT sänder en sprillans ny dokumentär om The Hellacopters i början av nästa år.

Dokumentären har fått titeln “I’m In The Band – Storyn om The Hellacopters” och har premiär på SVT play den 10 januari. Dokumentären sänds sedan på SVT 2 den 15 januari 20:00.


Såhär säger bandet själva om dokumentären:

“I’M IN THE BAND – Storyn om The Hellacopters

Regisserad av Amir Chamdin och Johan Bååth. Medregissör: Jim Heneghan.
Vi får lära känna bandet som aldrig följt några trender, men som blev trendsättare och inspirerade en hel generation musiker världen över.
En film av Amir Chamdin (som nyligen regisserat Partisan som vann Bästa TV serie i Cannes) och Johan Bååth som tillsammans bestämde de sig för att göra klart den film som de påbörjade för 12 år sedan.
Vi får följa med på en resa från det tidiga 90-talet i Stockholm då ett gäng musiker med Nicke Platow Andersson och Dregen i spetsen bestämmer sig för att starta vad som kom att bli rockbandet som inspirerade en hel generation musikälskare världen över, hyllade av sina fans och dyrkade av sina idoler.
– The Hellacopters gav mig mitt första regi-jobb och en vänskap för livet. Det är en film om mina musikhjältar men också en film om hur det är att jobba som rockmusiker. Att våga ta jobbiga beslut för att rädda bandet, musiken och sig själva, säger Amir Chamdin.
– Filmen är för mig väldigt personlig och starkt kopplad till min egen uppväxt och historia tillsammans med The Hellacopters, det band jag allra mest förknippar med min uppväxt på 90-talet. Jag och många andra hängde med dem från den första trevande men självklara starten på skitiga barer och klubbar i Stockholm till stjärnstatus och världsomspännande turnéer. Jag och Amir har hela tiden känt att de förtjänar att få sin historia berättad. The Hellacopters – hela tiden nyskapande och för mig och många andra kanske det mest relevanta svenska bandet i vår samtid, säger Johan Bååth.
– Det här är den rörliga storyn om en blå vinylsingel i tusen ex som snabbt fick tusentals fans att vråla sej blåa i fejjan. Sedan enligt många, ett vansinnigt beslut att lägga av, men om du frågar mej så kan detta mycket väl vara en av rockhistoriens kyligaste, och bäst spelade pokerhänder, säger Dregen.
Vi får se hur bandet går från att vara ett obskyrt garageband och kuppa sig in på Hultsfreds backstage område till att vinna en grammis för att sedan hamna i en musikalisk kris då Dregen tvingas lämna bandet som han var med och startade. Vi får ta del av bandets jakt på en ersättare för att tillslut hamna rätt igen med en gitarrist som råkar bo i Dregens gamla lägenhet; Robert ”Strängen” Dahlqvist som också blev synonymt med den musikstil som The Hellacopters nu kom att toppa listorna med.
– Svinkul att se tillbaks på allt, det är verkligen en otrolig jävla resa. Och absolut inte slut än! Tyvärr så hann inte Strängen se filmen, men jag är helt säker på att han hade gillat den, säger Robert Eriksson, trummis i The Hellacopters.
Från grusiga super 8 filmer och dallriga VHS kameror för vi en personlig inblick in i bandets vardag på vägarna.
– Materialet rymmer allt från första dom första spelningarna 1994 till det stora genombrottet och världsturnéer men också känslosamma samtal med bandmedlemmarna. Samtal om relationerna i bandet, om relationer i branschen, om drömmar och förhoppningar, om det svåra steget att göra en förändring samt om bandmedlemmen Strängens bortgång. Ämnen och samtal som berör och som är universella och tidlösa, säger Petra Jönsson som bland annat producerat den flerfaldigt belönade långfilmen Gräns.
I’M IN THE BAND – Storyn om The Hellacopters är en film om bandets med och motgångar under 25 års tid.
Medverkande: Nicke Platow Andersson, Dregen, Kenny Håkansson, Robban Eriksson, Anders ”Boba” Lindström, Danne ”Chucken” Andersson, Tomas Skogsberg, Mattias Helberg, Robert ”Strängen” Dahlqvist, Dave Grohl mfl.”

 

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link