VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR
Todd La Torre queensrÿche

Sångaren i Queensrÿche gör solodebut

56 Shares

Den amerikanske hårdrocksångaren Todd ”TLT” La Torre är numera känd som vokalisten i det progressiva Power Metal-bandet Queensrÿche sedan många år tillbaka, men har innan det också en lång bakgrund som trummis. Nu har La Torre tagit steget att, som ett sidospår, göra en egen soloplatta. Debuten har fått namnet ”Rejoice In The Suffering” och förväntas bli klar för släpp fredag 5 februari 2021, på Rat Pak Records. Bakom mixerbordet hittar vi Chris ”Zeuss” Harris, som även har producerat de två senaste skivorna med just nämnda Queensrÿche.   

Förutom en del låtskrivande roar sig Todd med att spela gitarr. Utöver det får han extra utlopp för sin konstnärliga kreativitet som möbelsnickare, där han bland annat klär om gamla sittmöbler till en häftig och cool Rock-stil.


La Torre växte upp i ett musikaliskt hem, där det lyssnades på R&B, Motown, Jazz och klassisk Rock. Vid tio års ålder köpte hans mamma honom sin första akustiska gitarr och Todd började ta lektioner på instrumentet. Några år senare dök hans intresse för trummor upp och när han kom igång med det blev gitarren mer av ett låtskrivningsverktyg. Som femtonåring spelade han trummor i Blackwell och de uppträdde på skolor, men även på klubbar.

Efter att ha spelat i olika band gick Todd med i den melodiösa Metal-gruppen Infrared, som spelade på alla klubbar i Tampa Bay, Florida. Grabbarna gjorde även en demo, men blev aldrig signade av ett skivbolag, så omkring 1995 upplöstes de. ”TLT” fortsatte dock att skriva musik och att befinna sig på scenen som trummis i ett lokalt coverband. På så sätt behöll han sina färdigheter.

Genom en kompis i det progressiva Metal-bandet Crimson Glory hjälpte La Torre till med olika röstövningar, inför en minneskonsert gruppen gjorde 2009, för att hedra den ursprungliga sångaren. Efter repetitionerna blev Todd ombedd att uppträda som gästvokalist på konserten. Sedan följde fler samarbeten och 2010 blev TLT bandets sångare permanent, där han bland annat var med om två Europa-turnéer. Därefter hamnade bandet i ett stillastående läge och 2013, på grund av olika omständigheter, beslutade killen bakom mikrofonen att lämna Crimson Glory.

Under NAMM-showen (”The National Association of Music Merchants”, ett årligt tredagars-event) 2012 träffade Todd La Torre Queensrÿche-gitarristen Michael Wilton. De började prata med varandra under middagen och resten är historia. Projektet Rising West innehöll Todd på sång, tillsammans med Wilton och de övriga återstående Queensrÿche-medlemmarna. Det var Scott Rockenfield bakom trummorna, basisten Eddie Jackson och gitarristen Parker Lundgren. Under två utsålda konserter på Hard Rock Café i Seattle spelade de klassiskt Queensrÿche-material och tanken på en återfödelse tog fart. Strax därefter blev TLT officiellt den nya sångaren, vilket han har skött med bravur. La Torre framför de gamla välkända låtarna suveränt bra och bandet fick nytt liv. Med Queensrÿche har han släppt tre album, senast det fantastiska ”The Verdict” (2019). Mannen har fått vara med om oändligt många konserter, festivaler och världsturnéer. Trots det många gånger hårda livet som musiker behåller han båda fötterna på jorden och är enormt trevlig mot sina fans.

Plötsligt och oväntat stannade världen upp tidigare i år. Frontmannen i Queensrÿche använde då pandemistoppet för att sätta pricken över i på sitt debutalbum. Tanken har alltid funnits inuti honom, så med konserter och turnédatum som skjutits upp på obestämd tid fick han möjligheten att utforska sina idéer. TLT har samarbetat med sin vän Craig Blackwell och tillsammans med ”Zeuss” har ett mångsidigt Heavy Metal-album skapats. Materialet sägs vara inspirerat av olika stilar, som troligtvis kommer att överraska fansen, då det kommer att låta annorlunda mot vad Todd har gjort tidigare.

Redan nu går det att förbeställa ”Rejoice In The Suffering”, som bland annat CD eller LP av vit vinyl i en begränsad upplaga eller som MP3 Download. Det kommer också att finnas ett par olika Deluxe Editions med hans autograf på, samt en dyr special där ett telefonsamtal med honom ingår.

”Rejoice In The Suffering” är en ren Metal-skiva, där La Torre röstmässigt använder hela sitt breda spektrum. Enligt sångaren innehåller den här produktionen något för de äkta Heavy Metal-fansen. ”This album is full of groove, dynamics and power” säger TLT och tillägger ”I can’t wait for people to hear it”.

TLT  är:
Todd La Torre – sång & trummor
Gitarr & bas spelas av Craig Blackwell.

Låtlista ”Rejoice In The Suffering”:
01. Dogmata
02. Pretenders
03. Hellbound And Down
04. Darkened Majesty
05. Crossroads To Insanity
06. Critical Cynic
07. Rejoice In The Suffering
08. Vexed
09. Vanguards Of The Dawn Wall
10. Apology

Bonusspår (endast Deluxe-versionerna)
11. Fractured
12. Set It Off
13. One By One

Sångaren i Queensrÿche gör solodebut 1

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter