ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Captain Black Beard, Osukaru m.fl Bryggarsalen Stockholm 2019-10-19

Captain Black Beard har släppt fyra album, turnérat i Europa och successivt vunnit nya fans både i Sverige och utomlands. När nu bandet firar tio bjuder man in till stor fest på Bryggarsalen i Stockholm tillsammans med kompisarna i Weapon UK, The Grand Masquerade, Osukaru och Wildness. Rocknytt var självklart på plats för att rapportera från denna helkväll i den melodiösa hårdrockens tecken!

The Grand Masquerade


Det känns exklusivt att äntligen få se The Grand Masquerade i full mundering med venetianska masker och allt. Förra året stals en stor mängd utrustning inklusive kostymer och masker ur bandets turnébuss i samband med spelningen på Melodic Rock Fest i Malmö. Det känns också speciellt att överhuvudtaget få se bandet live då de hittills haft ytterst få spelningar. The Grand Masquerade är inget dussinband varken musikaliskt eller imagemässigt vilket de bevisat med samtliga releaser de senaste knappa tre åren. Den härligt smäktande ”The Chosen Ones” och själfulla ”Those Days Are Gone” får folk att successivt strömma till framför scenen.

Annons:

”By My Side” är ett musikaliskt mästerverk som gör mig knäsvag och nya och smått fantastiska singeln ”In The Heart Of The Opera” Kan beskrivas som en blandning av Holy Diver (Dio) och tidiga Queen på sitt mest proggiga humör. Som allra bäst blir det dock när bandet avslutar på sitt mest pudelrockiga humör i partystänkaren ”Live It Up”. Det är en något otacksam uppgift att inleda ett event och visst märks nerverna en aning då ljudet stundtals är lite svajigt och Ivve Dannelis röst är en aning lågt mixad. Det är också några få sura toner i början, men I övrigt lägger The Grand Masquerade en ribba som blir svår att toppa. Nu hoppas jag bara att bandet i och med kommande debutplattan får möjlighet att komma ut och spela i fler sammanhang!

Osukaru

Osukaru spelade tidigare i år på Swedish AOR Convention i Malmö och redan då blev vi imponerade av deras utstrålning på scenen och kvalité på låtar. Denna kvällen bjöd inte på något undantag, utan frontmannen och sångaren Fredrik Werner tog publiken i sin hand redan under inledande You’ve Been Waiting” från senaste plattan “House Of Mirrors” som kom under förra året och släppte den sedan aldrig. Tillsammans med gitarristen, låtskrivaren och bandledaren Oz Osukaru, basisten Olof Gadd och nye trummisen C.D fick de publiken som nu var uppvärmd sedan The Grand Masquerade att sjunga allsång i nästan varje låt under de åtta spår som bjöds under kvällen och temperaturen att börja närma sig kokpunkt. Vi bjöds även på ett kort trumsolo från nye trummisen C.D och en snygg hyllning till ett av deras största fans som alltid är på plats när de lirar. Fint gjort! Som sagt så luftades material från hela karriären under det knappt 40 minuter långa setet och publiken var med dem konserten igenom. Trots att de redan är fyra album in i karriären så känns det som att de är ett stort namn för framtiden. Med Oz låtskrivarförmåga och en sådan fantastisk frontman som Fredrik Werner (stort plus i kväll) har de allt som krävs för att ta ytterligare steg i karriären. Sammantaget en kanonspelning och vi ser redan fram emot att se dem igen förhoppningsvis kanske redan nästa år.

Weapon UK

Ett band vi inte hade så stor koll på innan men som visade sig vara en väldigt trevlig bekantskap är engelska Weapon-UK. Danny Hayes på sång och Jeff Summers på gitarr är två av originalmedlemmarna som fortfarande för fanan vidare sedan starten 1980. Tillsammans med nyare medlemmarna Tony Forsythe på bas och Darren Lee på trummor visade de med eftertryck och med stor spelglädje att de fortfarande efter snart 40 år har något att tillföra genren. Gamla hits varvades med nya låtar från senaste albumet “Ghost Of War” som kom tidigare under året. Tillägget UK i bandnamnet är närmast överflödig då de levererar ett oerhört tight set på ett sätt som endast engelska band klarar av sammantaget 40 minuter klassisk rock av ädlaste valör och vi kommer absolut ge senaste albumet en rejäl genomlyssning under kommande vecka. Det här gav verkligen mersmak!

Captain Black Beard

Att Captain Black Beard är råtaggade bevisas med all önskvärd tydlighet i inledande och helt nya ”Headlights”. Det låter självsäkert, tight och jävligt bra! Därefter duggar höjdpunkterna tätt. ”Somebody” är ett styrkeprov som heter duga, ”Gotta Go” är übergrym och ”Music Man” har kvällens mesta allsång. Bandet är fulladdade med energi och kapten Robert Majd far som en duracellkanin över scenen mest hela tiden. ”Sonic Forces” heter titelspår från kommande plattan och om resten av materialet håller samma klass har vi definitivt något att se fram emot! Dramatiska ”All The Pain”, energistinna
”Time To Deliver” och käftsmällen ”Divided Feelings” skulle tillsammans kunna driva ett kärnkraftverk. Bandet låter fantastiskt bra och jag hoppas de håller hårt i nya sångaren Martin Holsner som är ett riktigt fynd! Mannen både ser ut och låter som en blandning av Rob Halford och Ola Salo.

Wildness

Nyligen gick Wildness skilda vägar med sin sångare Gabriel Lindmark, något som slog ner som en blixt från klar himmel. Av den anledningen är jag en liten smula nervös för hur resultatet kommer bli med Degreed-vokalisten Robin Eriksson vid mikrofonen. Det tar dock bara en halv låt så är mina tvivel totalt bortblåsta. Wildness har nämligen, trots endast en platta i bagaget, en hel arsenal med idiotstarka låtar och ikväll är bandet definitivt på utskåpningshumör. Med ren jävla råstyrka pulvriserar Wildness allt motstånd med inledande ”Alibi” som är ett av debutplattans absolut starkaste kort. Irländskindpirerade ”Highlands” håller uppe tempot och ”Stranger” låter precis lika glittrigt läcker som alltid. ”Turning The Pages” är magisk och ”War Inside My Head” är en käftsmäll som heter duga. Därefter överraskar bandet med att spela Degreed-dängan ”Better Safe Than Sorry” och även om jag inte är någon kännare av bandet är det en bra låt som passar väl in i sammanhanget. Avslutande ”No Easy Way Out” (Robert Tepper) är ett klockrent coverval som passar bandet som handen i handske. Även om det naturligtvis är trist att Gabriel inte förgyller kvällen med sin grymma och säregna röst måste det understrykas att Robin Eriksson gör ett fantastiskt jobb som vikarierande sångare. Han triggar övriga bandmedlemmar till att prestera på topp och jag kan bara gapande stå kvar med tappad haka och önska att kvällen inte var slut. Tack för uppvisningen Wildness, jag hoppas vi ses snart igen!

Och med de orden tackar Magnus Blomqvist & Peter Johansson för att vi fick äran att komma på detta fina kalas. Ett oerhört snyggt arrangerat tillställning där ingenting var lämnat åt slumpen. Tack till ljud & ljus-tekniker, barpersonal, ansvariga för lokal och toaletter, ansvarig för banden och deras önskemål, ansvarig för körschema och att kvällen flöt på som den skulle och alla andra som som på något sätt varit involverade. Och naturligtvis ett stort tack till Captain Black Beard som arrangerat. Högsta betyg till alla inblandade. Dessutom ett stort tack till alla trevliga människor och musiker vi träffade och samspråkade med under kvällen. Där har vi mycket att återkomma med resten av året. Tills dess, in på Youtube, Spotify, hemsidor och Facebook och lyssna, läs på eller bara gilla banden vi skrivit om här i dag. Alla har de nysläppt eller strax kommande nytt material att presentera för er. Kom ihåg. Varje liten tumme upp räknas!

Peter Johansson tillsammans med gästskribent Magnus Blomqvist.

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking start_date=2023-03-01 end_date=2023-03-31 category="6895, 7528, 17" size=small rows=99]
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking rows=99 size=small start_date=2023-02-01 end_date=2023-02-28 category="14, 17, 7528, 6895"]
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT