ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Crashdiet – Harry B. James, Stockholm 2019-09-14

Det är trångt som i Bombays tunnelbana och varmt som i helvetet när Crashdiet äntrar scenen på Harry B. James. Frånsett ett fåtal spelningar har bandet lyst med sin frånvaro sedan 2013. Nu är vi här för att fira släppet av ”Rust” som är bandets första skiva på sex år.

Att säga att det är smockfullt är en underdrift. I inledande ”Reptile” etableras en kontakt med publiken som bandet med en självklar säkerhet behåller resten av kvällen.


Gabriel Keyes är ”the new kid on the block” och en publikuppviglare av rang. ”Riot in everyone” är bandets mesta och äldsta klassiska dänga och en solklar publikfavorit. I ”Queen Obscene” sjunger publiken refrängen i extas tillsammans med Keyes som tar sig en tur ut i publikhavet, något han upprepar flera gånger innan kvällen är till ända.

Crashdiet satsar i huvudsak förståeligt nog på högoktanig energi spelningen igenom. Klassiska örhängen från hyllade debutalbumet ”Rest in Sleaze” såsom ”Tikket”, ”Breakin’ the chainz” och fantastiska popbomben ”It’s a miracle”, som ikväll tillägnas hädangångne originalvokalisten Dave Leppard, samsas med nytt material som ”Rust”, ”We are the legion” och ”Idiots”. Naturligtvis får vi också en inspirerad version av bandets kanske största hit och signaturmelodi ”Generation Wild” som avslutning.

Crashdiet känns otroligt samspelta. Det är tight, det låter bra och bandet bibehåller en skyhög energinivå spelningen igenom. Gabriels röst är i en klass för sig. Det låter helt enkelt fantastiskt om sången praktiskt taget hela tiden.
Dessutom ser bandet självklara ut tillsammans och på scen. Framförallt märks det tydligt att Crashdiet har roligt tillsammans igen!

De svenska kungarna av sleaze abdikerade aldrig. De försvann ett tag, bidade sin tid för att sedan återkomma lika starka som förr. Crashdiet är efter drygt femton år en institution inom svensk hårdrock och det finns få band överhuvudtaget som kan leverera sleaze med samma kvalité och självklara pondus som dem. Dock ställer jag mig lite frågande till varför inte en enda låt från andra skivan ”The unattractive revolution” finns med i setet? För att vara petig har jag inte mycket till övers för ”In the maze”, ett spår jag upplever som deppigt, kraftlöst och klart svagast på nya albumet. En känsla som består även live. I övrigt gör Crashdiet en fantastisk spelning och det ska bli kul att fortsätta följa dem på deras nya äventyr. Crashdiet årgång 2019 är en krutdurk sprängfylld med uppror, attityd, energi, tyngd och melodi. Jag kan bara ödmjukt lyfta på hatten och tacka för uppvisningen!

Bäst: Gabriels Keyes!! Rösten bibehåller sin styrka och klang spelningen igenom samtidigt som han studsar som en guttaperkaboll över scenen, ut i publiken och tillbaks igen mest hela tiden! En frontman av världsklass som Crashdiet gör klokt att hålla hårt i!

Liverecension: Crashdiet - Harry B. James, Stockholm 2019-09-14 1
Foto: Peter Johansson
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT