LIVERECENSIONER SRF
POPULÄRA LIVERECENSIONER SRF
INTERVJUER SRF
The Quill Sweden Rock Festival
Foto: Effie Trikili
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Liverecension: The Quill – Sweden Rock Festival – 2019-06-07

The Quill har kallats pionjärer inom svensk stonerrock. Bandet som debuterade redan 1995 är nu tillbaka i original-lineup. I samband med återutgivningar av klassiska album som ”Voodoo caravan” och ”Hooray! It’s a deathtrip” gjorde bandet en turné betitlad ”Voodoo over Europe” i våras. I fjol var det meningen att The Quill skulle spelat på Sweden rock festival, men spelningen ställdes in pga sjukdom. Det är alltså en hett efterlängtad spelning vi nu ska få se!

Det är tydligt att nyare band som t ex Graveyard har tagit intryck av The Quill. Förutom de uppenbara sjuttiotalsinfluenserna som Sabbath, Zeppelin och tidiga Priest hör jag också band som t ex Danzig i The Quills sound. Energinivån är skyhög redan i inledande ”Snakecharmer”.
”Freedom mountain” har ett svängigt manglande tung-gung som effektivt väcker den festivalsömniga eftermiddagspubliken.


The Quill har stundtals nästan ett transcendentalt skönt sväng vilket blir extra tydligt i rysarlåtar som ”Keep it together” och ”Into the volcano”, en låt som bandet enligt egen utsago inte spelat sedan 1999.

Annons:

Magnus Ekwalls höga och klara urkraft till röst är nästan overkligt bra! Han är en självklar publikuppviglare med en scennärvaro som lätt skulle kunna skära igenom ett betydligt större publikhav än ett nästintill knökat Rockklassiker tält. Jolle Atlagic har ett självklart driv som sitter som en smäck. Vissa trummisar har groovet i blodet, andra måste kämpa sig till det och långt ifrån alla lyckas få till det. Det känns glasklart att Electric Boys valde honom vid sidan av eminente Niclas Sigevall. Krille Karlsson (gitarr) och Roger Nilssons (Bas) närvaro och samspel vittnar om musikanter som känner varandra utan och innan.

The Quill är absolut värda att ses, detta var första gången för mig men definitivt inte den sista om jag får bestämma. Höjdare som ”American powder” och ”Hole in my head” växer till monster live.
Finalen med ”Stone believer” låter nästan inledningsvis som The Cults ”She sells sanctuary”. Här står allsången som spön i backen och stämningen går nästan att ta på.

RELATERADE ARTIKLAR
TOPPLISTAN SRF-NYHETER
FESTIVALNYHETER
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT