Liverecension: Girlschool – Sweden Rock Festival 2018-06-09

Girlschool – ett av de i särklass bästa NwoBHM-banden går ut stenhårt på 4Sound Stage med en setlist som till stora delar består av låtar från det odödliga mästerverket Hit and Run som kom ut 1981. Tjejerna i bandet skojar mycket om hur åren har gått, men av ålderskrämpor är det bannemej inget som märks av alls. Deras setlist är nästintill perfekt, och det finns en såpass rå punkig energi i nästan allt de gör att det närapå blir omöjligt att ta in allt i sommarvärmen. (Kolla in setlisten längst ner!)

De inleder med Demolition Boys och C’mon Let’s Go som båda är så jävla snortajta och stentuffa att man baxnar. Tänk om andra band kunde lära sig av detta (Slade till exempel, som fullkomligt saknade fokus denna lördag). Som ur ett åskmoln värdigt åskguden Tor mullrar Denise Dufort fram takter bakom trummorna, så att man undrar när det ska gå hål i dem. Kim McAuliffe, Enid Williams och Jackie Chambers står inte stilla en sekund, utan röjer omkring med håret flygande över hela scenen och med stora leenden i sina ansikten.
Gamla klassiker som Watch Your Step och de avslutande pärlorna Run With the Devil och Emergency framförs med hissnande energi och proffsighet. Klockrent!
Det är väl bara låten Come the Revolution från senaste skivan Guilty as Sin (2015) som är lite platt låt. Gött riff – trist refräng. Så den hade vi kanske klarat oss utan.


Ett annat spår från den plattan som fungerar betydligt bättre är den taktfasta Lemmy-hyllningen Take It Like a Band. För det var ju Lemmy och Motörhead som hjälpte fram Girlschool i en tid då hårdrocksband bestående av tjejer möttes av motstånd och skit nästan överallt. Det är bara att hoppas att den typen av attityd dör ut helt och hållet.

Konserten är en imponerande uppvisning i primitiv tajt rock n’ roll av Kim, Enid, Jackie och Denise. Japp – klart en av festivalens bästa och tuffaste spelningar hittills. Tack ska ni ha.

Setlist:
1 Demolition Boys
2 C’mon On Let’s Go
3 The Hunter
4 Hit and Run
5 I Spy
6 Never Say Never
7 Come the Revolution
8 Take it Like a Band
9 Screaming Blue Murder
10 Future Flash
11 Kick It Down
12 Watch Your Step
13 Yeah Right
14 Race With the Devil (Gun-cover)
15 Emergency

Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter