Liverecension: Uriah Heep – Sweden Rock Festival 2018-06-08

De första CD-skivorna jag någonsin köpte var Grateful Deads Live/Dead och Uriah Heeps Demons and Wizards och The Magician’s Birthday. Jag hade ett skittråkigt jobb och det enda roliga med det var att jag kunde lyssna på musik medan jag utförde mina själsdödande sysslor. Uriah Heeps The Magician’s Birthday var något av det häftigaste jag hade hört. Att jag skulle få uppleva bandet köra den live mer än tjugo år senare trodde jag definitivt inte. Men här står jag och njuter av den ena låten efter den andra. Eller, nja det finns ett undantag och det är Stealin’. Jag har aldrig begripit mig på storheten i den låten. Varför älskar alla den?
July Morning visar med all önskvärd tydlighet varför Bernie Shaw är en bättre livesångare än David Byron någonsin var. Jag vet givetvis att det är som att svära i kyrkan, men det är sant. Tror ni att Byron hade fixat detta? Knappast.

Uriah Heep är på strålande humör och det är lite av peace and love-feeling, speciellt när allsången kommer i heavy metalfolksången Lady in Black.
Det förekommer några ganska utflippade solon från Mick Box, men det är helt ok. Man kan ju invända att det tar upp för mycket av speltiden, men jag håller inte med. Till skillnad mot Focus tidigare under dagen så handlar det inte om ett själlöst gnidande.


Kvällens överraskningslåt blir Between Two Worlds, som funkar utmärkt i den suveräna setlisten (nåja, bortsett från Stealin’ då).
July Morning avverkas och publiken är med på noterna. Mick Box ser ut att njuta där han står och manglar strängarna. Kvällen avslutas med rökaren Easy Livin’, och efter denna konsert känner jag mig nästan lite rörd över att gubbarna fortfarande är så bra efter alla år.


Betyg 4/5

Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter