Liverecension: Rotting Christ – Sweden Rock Festival 2018-06-07

Rotting Christ är bandet som tycks uppröra konservativa dumskallar i hela världen. De flesta känner nog till hur de tidigare i år blev arresterade misstänkta för “terrorism” i Georgien, eftersom bandets satanistiska image i det landet hamnar under denna löjeväckande rubricering.

Jag träffade bandets frontman och bandledare Sakis Tolis ett par timmar innans showen och han berättade att bandet konstant har blivit otrevligt bemötta på grund av sitt bandnamn. Förvånande? Nja…


Hur är då konserten? Är den så jäkla farlig och satanistisk att vi måste skyddas från den? Naturligtvis inte. Vi bjuds på en tung och melodisk show som snarare skapar en perfekt feelgood-stämning i den stekande kvällsvärmen. Jag hatar egentligen det uttrycket feelgood, men finner inget ärligare sätt att beskriva spelningen.

Rotting Christ kör självsäkert sin slagdänga 666, och står under delar av kvällen i ett rökmoln och ser Metal ut. Det vi har att göra med är ju inte någon ösig eller superextrem metal, utan en rejält taktfast och svintung metalshow. Bandet lutar sig med rätta mot de senaste årens kanonreleaser och naturligtvis bjuds vi på guldkorn från senaste maffiga samlingsalbumet Their Greatest Spells, vilket visar sig vara ett trumfkort, även om jag naturligtvis hade önskat några fler låtar.

Sakis Tolis är trygg i sin roll som karismatisk frontman, och vet hur man leder en publik till extatiska nivåer, även om jag själv är lite för loj och trött efter dålig nattsömn för att orka stå och skrika med de övriga fansen.

Bandet har en mycket stark fanbase i Sverige; jag har faktiskt sällan sett så många som kan texterna till extrem metallåtar på en konsert förut. Snacka om trevlig publikrespons. Bandet har verkligen en seriös feeling, och det finns en slags trygghet i att se Rotting Christ gå ut och köra över hela jävla Sweden Rock Festival med Apage Satana, vilket är ett av de bästa framträdandet jag sett hittills på festivalen i år.

Det vräks ut gas och Rotting Christ kör Grandus Spiritus Diavolos, OCH det är på det hela taget extremt tufft, och extremt svängigt. Ungefär som jag förväntat mig. Ett betyg mindre än 4 vore orättvist.

 

Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link