Liverecension: Avatarium – Sweden Rock Festival 2018-06-07

Jag utnämnde Avatariums platta Hurricanes and Halos till 2017 års bästa platta i hård konkurrens med bland annat Immolation, Power Trip och Roger Waters. De tre akterna kanske ger en viss fingervisning om att jag inte är totalt insnöad på en viss rockgenre. Det är kanske därför jag också gillar det här bandet så jäkla mycket.

Styrkan hos bandet är variationen; Avatarium har en rejäl och naturlig tyngd från Candlemass och Rainbow som så att säga finns nedärvt i deras DNA.

Solen bränner i våra nackar när bandet äntrar 4Sound Stage och river av Into the Fire/Into the Storm som också inleder senaste plattan. Det är lite mickproblem i början, men de försvinner ganska snart.

I Pearls and Coffins får Jennie Ann Smiths röst komma till sin rätt utan en matta av ljud. Till viss konstnad av ett energitapp från delar av publiken.

Eftersom jag aldrig sett bandet live innan var jag lite fundersam över ifall hon skulle ta de där höga och svåra tonerna som hon gör på plattorna – men oron är definitivt obefogad. Smith har en satans karisma, och är utan tvivel en av landets bästa röster och hon lyckas fånga upp resten av åhörarna som tycks fullkomligt uppslukade.

Hela bandet gör riktigt bra ifrån sig. The Girl With the Raven Mask och The Sky at the Bottom of the Sea är låtar som känns som att de borde få äran att bli mindre klassiker.

Min ståndpunkt är att Avatarium är bäst när de får leva ut en smula i långa episka låtar med stimulerande växlingar som skapar ett slags Avatarium-certifierad dynamik, och speciellt gillar jag när Marcus Jidell smålirar sina Richie Blackmore-svettiga solon, och det hade varit så jävla fint ifall Rickard Nilsson skulle kunna få blomma ut i några ogenomtänkta Jon Lordiga orgelpartin. Men men… bandet har en viss speltid de måste hålla sig till, och det är väl därför jag kan känna att jag vill ha ut mer av bandet här och nu.

Men en recension som vill ha mer är givetvis inte en recension som kritiserar ett band med en förutbestämd speltid (och jag tror dessutom att de drog över tiden med fem minuter) jag vill bara ha mer. Mer och mer.

[yasr_overall_rating]

 

Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER