Liverecension: FKÜ – Sweden Rock Festival 2018-06-06

Åttiotalet har verkligen intagit Sweden Rock i år. Kanske var det ett planerat tema av ledningen? Eller så bara råkade det bli många åttiotalsband bokade av en ren slump. FKÜ däremot släppte sitt första studioalbum 1999 – och räknas möjligtvis inte till skaran åttiotalsband – även om två av medlemmarna påbörjade musikprojektet sent under det nämnda årtiondet. Men den åttiotalskänsla som FKÜ levererade i Rockklassikertältet är svår att toppa.

För de som inte har hört FKÜ tidigare så bjuder de på thrash metal av den gamla skolan med estetik från slasherfilmernas storhetsperiod, det vill säga åttiotalet. De inbitna fansen i publiken syntes maskerade med hockeymasker och annan rekvisita. Att spelningen ägde rum undanskymd från solen i Rockklassikertältet bidrog självklart till att skapa en passande stämning till bandets musik och texter.


De maniska riffen varvades med ljudsamplingar från välkända skräckfilmer mellan låtarna.
Snyggt och stämningsfullt – minst sagt!
Däremot hade jag velat ha lite mer performance på scenen. Men å andra sidan kompenserades avsaknaden av en skräckshow tack vare en karismatisk frontman som uppmanade publiken att inte avsluta moshpiten som startade på allvar under låten ”Hate Your Guts (Love Your Brain)”.

Bäst under spelningen? När de hyllade den bortgångne dödsmetallegenden Chuck Schuldiner genom att framföra en cover av Deaths låt ”Evil Dead”. Även publikkontakten under låten ”The Pit And The Poser”. Jag vågar nästan slå vad om att Tobe Hoopers och George A. Romeros själar fanns med och skålade med oss i Rockklassikertältet.


Betyg: 3/5
Bäst: Covern av Deaths ”Evil Dead”
Datum: 2018-06-06

Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link