ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Helloween, Partille Arena 2017-12-02

Den känsla som dröjer sig kvar efter Helloweens konsert i Partille Arena är att ha deltagit i ett tre timmar långt högljutt barnkalas. Jag nämner det inte för att raljera, eller för att det på något sätt skulle vara fel med barnkalas. Men det är ett faktum. Jag har aldrig sett så mycket animationer och konfetti på en konsert. Det piper i öronen och jag är nästan mentalt utmattad. Men kul är det, och jag kommer på mig själv med att stå och småflina. Timmarna rinner iväg väldigt fort, och med dem min lite trumpna inställning till det “nya” Helloweenmaterialet. Jag kan faktiskt inte minnas senast jag hade så roligt på en konsert.

Konceptet Pumpkins United går som bekant ut på att samla ihop alla Helloweenmedlemmar genom åren och genomföra en hejdundrande show. Och det är precis lika kul i verkligheten som på pappret att få se Andi Deris och Michael Kiske duellera sig igenom varandras material från de olika epokerna.


Bandet inleder övertygande med den episka Halloween. Den lite larviga Dr. Stein tar vid och vi kastas därefter in i en hejdlöst ösig I’m Alive. Det är ungefär så här det hela fortlöper. Tvära kast mellan högt och lågt, fullkomligt utan någon som helst smakfullhet eller finess. Men det är ju precis det som är så befriande med Helloween.

Det är lätt att klaga, att säga att det var bättre förr. Men det finns inbitna fans som ser låtar som Perfect Gentleman och I Can som givna klassiker. Jag tillhör inte dem, jag tillhör snarare dem som aldrig vill att Kai Hansens 80-talsmedley ska ta slut. Hansen sjunger kanske inte så bra (och det var just därför han värvade Kiske från början), men hans feeling i Ride the Sky och Judas är hundraprocentig tysk stålindustri.
Faktum är att det är så stor skillnad från bandets tidiga speed metal och en del av det material som spelats in efter 80-talet att det är som två helt olika band. När Andi Deris tar på sig hatt, käpp, en glittrig kavaj och rosa brillor så är det mycket mer The Ark och ukrainsk schlagermetal än tysk speed metal. Men i rättvisans namn så är det musikaliska framförandet ett oklanderligt precionsarbete.

Vi får också ett trumsolo som framförs i form av en duell. Det visas en konsertfilm med avlidne Ingo Schwichtenberg som bankar skiten ur skinnen samtidigt som nuvarande trummisen Dani Löble förstärker effekten. För ovanlighetens skull är det ett trumsolo jag kan uppskatta.
Konserten avslutas med två omgångar extranummer, där Future World och I Want Out exploderar i ett regn av konfetti och pumpaballonger. När jag går ut från arenan ser jag minst fem vuxna män med tårar i ögonen. En av årets bästa konserter är slut.
Ni som ska på Sweden Rock nästa år har ytterligare en chans att se detta spektakel innan det är för sent.


LIVERECENSION: Helloween, Partille Arena 2017-12-02 1
Publik: ca 5000
Bäst: När Kiske, Hansen och Deris tar sig an How Many Tears tillsammans
Sämst: De animerade figurerna Seth & Doc är väl inte så jätteroliga, eller?
Betyg: 4/5

Setlist:

Intro: Let Me Entertain You (Robbie Williams)
1. Halloween (Michael Kiske & Andi Deris)
2. Dr. Stein (Michael Kiske & Andi Deris)
3. I’m Alive (Michael Kiske)
4. If I Could Fly (Andi Deris)
5. Are You Metal? (Andi Deris)
6. Rise and Fall (Michael Kiske)
7. Waiting for the Thunder (Andi Deris)
8. Perfect Gentleman (Andi Deris)
9. Starlight / Ride the Sky / Judas (Kai Hansen)
10. Heavy Metal (Is the Law) (Kai Hansen)
11. Forever and One (Neverland) (Michael Kiske & Andi Deris)
12. I Can (Andi Deris)
13. Livin’ Ain’t No Crime (Michael Kiske)
15. A Little Time (Michael Kiske)
16. Why? (Michael Kiske & Andi Deris)
17. Sole Survivor (Andi Deris)
18. Power (Andi Deris)
19. How Many Tears (Andi Deris, Michael Kiske, Kai Hansen)

Extranummer:

20. Invitation
21. Eagle Fly Free (Michael Kiske)
22. Keeper of the Seven Keys (Michael Kiske & Andi Deris)
23. Future World (Michael Kiske)
24. I Want Out (Michael Kiske & Andi Deris)
Outro (Braveheart Soundtrack)

1.25K Shares
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
No posts found with these parameters. Try to remove some filters.
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter