ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Y&T – Fryshuset Klubben 2017-10-14

Prick kl 20.00 drog introt till ”Black Tiger” igång och två timmar och sexton minuter senare hade Y&T med en snart 64-årig Dave Meniketti i spetsen visat var skåpet ska stå. Inför en nästan fullsatt hade de då rivit av den ena klassikern efter den andra och haft publiken med sig från första sekunden till den sista. Dave Meniketti var på ett strålande humör och skojade med både bandmedlemmar och gitarrteknikern under showen och han sjunger fortfarande lika bra som i fornstora dagar. Öppningstrion ”Black Tiger”, ”Lipstick & Leather” och en blytung ”Straight Thru the Heart” är formidabel och sätter tonen för resten av kvällen. I ”Dirty Girl” lägger de in ett lång soloavsnitt där både Dave och John får visa hur duktiga gitarrister de är. ”Lay Me Down” och ”Storm” från Menikettis självbetitlade soloplatta gör sig precis lika bra som övriga låtar. Innan ”Winds of Change” håller Dave ett känslosamt tal där han tillägnar låten de gamla kollegorna Joey Alvez, Leonard Haze och Phil Kennemore som tyvärr inte finns med oss längre. ”Contagious” har alltid varit en personlig favorit och att den dök upp hade jag inte väntat mig så det gjorde en redan fantastisk show ännu bättre. Som nästa sista låt i det ordinarie setet spelades ”Squeeze” där Dave överlät sången till gitarristen John Nyman som skötte uppdraget med betyget väl godkänt.

När bandet återvänder upp på scenen för extranummer frågar de publiken vilka låtar de vill höra och alla skriker olika låttititlar i munnen på varandra. Tydligen skrek någon ”Let Me Go” väldigt högt vilket förvånade Dave men de konstaterade att de faktiskt kan spela den låten och lirade ungefär halva låten. Därefter räckte han ut micken till någon i publiken som önskade ”Go for the Throat” vilken spelades i sin helhet. Därefter försökte trummisen Mike Vanderhule få publiken att önska ”Don’t Be Afraid of the Dark” och/eller ”Midnight in Tokyo” vilket slutade med att den sistnämnda spelades och fick hela publiken i ett totalt lyckorus. Som avslutning följde sedan ”Rescue Me” och till sist den sedvanliga avslutningslåten ”Forever” innan bandet tackade för sig.


Y&T levererade en helt fantastisk show och jag har svårt att se någon överträffa detta i år. Att Y&T har en speciell relation med Sverige märks om man tittar på setlists från spelningarna tidigare under turnén. Då ser man att det spelades 2-3 låtar mer än vad de normalt gör. Betyget kan därför inte bli något annat än 5/5 (Egentligen vill jag ge det 6/5) för så bra var det.

Annons:

[yasr_overall_rating]

Setlist:

 1. Black Tiger
 2. Lipstick & Leather
 3. Straight Thru the Heart
 4. Dirty Girl
 5. Eyes of a Stranger
 6. Mean Streak
 7. Lay Me Down
 8. Storm
 9. Winds of Change
 10. Masters and Slaves
 11. Hang ’Em High
 12. I Believe in You
 13. Contagious
 14. Rock & Roll’s Gonna Save the World
 15. Summertime Girls
 16. Barroom Boogie
 17. Squeeze
 18. I’m Coming Home
 19. Let Me Go (Halva låten)
 20. Go for the Throat
 21. Midnight in Tokyo
 22. Rescue Me
 23. Forever
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking start_date=2023-03-01 end_date=2023-03-31 category="6895, 7528, 17" size=small rows=99]
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking rows=99 size=small start_date=2023-02-01 end_date=2023-02-28 category="14, 17, 7528, 6895"]
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT