ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Henrik Berggren – Liverecension Bråvalla 2017-07-01

Henrik Berggren är tveklöst en av den moderna rockhistoriens mest ikoniska och mytomspunna musiker i det här landet. Efter att under nittiotalet samt tidigt 2000-tal varit frontman i det legendariska bandet Broder Daniel blev det länge tyst från Henrik, trots idoga rykten om en comeback. Det skulle tillslut ta hela 14 år innan publiken fick en ny skiva med Henrik Berggrens stämma, när han i år släppte solodebuten “Wolf’s Heart”. I och med detta var det således också dags för en turné och det är tillsammans med ett riktigt namnkunnigt kompband bestående av folk från bland annat Broder Daniel, The Soundtrack Of Our Lives och Caesar’s som detta sker.

Den efterlängtade konserten inleds med “Hold On To Your Dreams” från solodebuten och även om detta är en bra låt är det inte förrän i andranumret “When We Were Winning” som den äkta magin verkligen börjar infinna sig, för hur bra solomaterialet än må vara går det inte att komma ifrån att det är klassikerna med Broder Daniel folk helst av allt vill höra. Av de nya låtarna är det “Wild Child” och singeln “To My Brother, Johnny” som sticker ut mest, men dessa kan ändå inte mäta sig med de gåshudsframkallande numren som “I’ll Be Gone”, “Whirlwind”, finstämda “No Time For Us”, klassikernas klassiker “Shoreline” eller något oväntade avslutaren “Work”.

Förutom att många av låtarna i aftonens setlist är svensk rockhistoria är även Henrik Berggren som person själv rockhistoria och det är en rörande syn att se den numer relativt åldrade snart 43-åringen stå på scenen, uppklädd och sminkad som i Broder Daniels glansdagar. Alla som hört Broder Daniel och sett en intervju eller två med Henrik och bandet vet vilken oerhört speciell, karismatisk och ofta plågad människa vi har att göra med, men även vilken enormt underfundig humor som ofta lyser igenom. Trots att det gått ett decennium sedan Henrik på allvar stod på scenen sist tycks inte mycket ha ändrats och den numer väldigt vuxna mannen tycks vara en pojkaktig spjuver fortfarande.

Sången sitter precis där den ska, med mycket känsla och nerv. Uppbackad av ett oerhört kompetent band framförs musiken till perfektion. Henrik som frontman och person är ett unikum och typiskt en sådan person som en kan fråga sig vart fan vi hade gjort av honom samt vad han gjort med sitt liv om inte musiken fanns och han kan ägna sig åt denna. Tack och lov behöver vi dock inte lägga mycket tanke på om och men, för Henrik hittade så rätt i musiken och är nu äntligen tillbaka på scenen där han hör hemma.

[yasr_overall_rating]
Henrik Berggren
Panorama
2017-07-01

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER