Grand Magus – Liverecension Sweden Rock Festival 2017-06-07

Till ett intro bestående av de välbekanta tonerna från muskulösa klassikern “Conan, The Barbarian” kliver Grand Magus upp på scenen denna kylslagna afton i juni och blir då första band ut för undertecknad att recensera denna upplaga av Sweden Rock Festival. Stockholmstrion har släppt skivor i drygt 15 år och började som ett mer renodlat doomband, men har under andra halvan av sin karriär rört sig mer mot heavy metal av det mer episka slaget och kanske numer kan klassas som ett svenskt Manowar, om än inte lika tvålfagert samt homoerotiskt.

Konserten inleds med “I, The Jury” från 2010 års “Hammer Of The North” och fortsätter med en kavalkad av låtar från diverse av bandets plattor, dock med fokus på den senare delen av Grand Magus karriär. Efter en lätt trevande inledning där ljudet inte riktigt är med och gärna blåser bort bitvis kommer Grand Magus mer och mer in i det ju längre konserten fortskrider och med “Steel Versus Steel” får de även med sig publiken, som sedan är med på noterna hela kvällen. Andra publikfavoriter kom att bli “Like The Oar Strikes The Water” och “Iron Will” från skivan med samma namn. Personligen blev jag också glad över privata favoriten “Ravens Guide Our Way”.


Något som jag ofta tänkte på under spelningen var hur mycket jag saknar en andra gitarr i Grand Magus livesättning. På skiva låter bandet oerhört fläskigt, men bitvis blir det faktiskt ganska tunt i ljudbilden. En låt som “Forged In Iron, Crowned In Steel” från senaste given “Sword Songs” kommer inte alls till sin rätt och blir snarare en lättviktare än den koloss den är på skiva. Även sången från Janne “J.B.” Christoffersson är svajjig under perioder, även om den blir bättre under spelningens gång.

Trots en del skönhetsfläckar bjuder Grand Magus den månghövdade publiken på en gedigen spelning och publikinteraktionen med densamma får ses som den absoluta höjdpunkten då gensvaret verkligen är enormt. Allsången under avslutande “Hammer Of The North” hördes nog ända till Danmark och lär leva kvar länge i både minne och hjärta hos både bandet och publiken.

Grand Magus – Sweden Rock Festival 2017-06-07

Grand Magus
4Sound Stage
2017-06-07

[custom-facebook-feed album=10154375146546008 albumcols=4 num=100 exclude=social,link,likebox]

Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter