ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension och intervju: Sixten Redlös – Vrålrock, Huskvarna 2017-03-18

sixten redlös

Vrålrock
Huskvarna Folkets Park, 2017-03-18

Att Sixten Redlös är kult, och ännu mer kult i just Huskvarna, bandets födelseort, är det väl ingen som tvivlar på.


Det är ett jäkla drag både på scen och i publiken redan från start. Det är näst intill omöjligt att beskriva en profil som Jöjje, alltså Jörgen Andersson (sång). Han måste upplevas! Med vit kaftanliknande klädsel prydd med rött band över bröstet och en toppluva det står Torpa på ackompanjerat av platåskor skulle han sannolikt bli omhändertagen omgående om han syntes på stan… Men i detta urpunksammanhang funkar det perfekt och det är underhållning på hög nivå. Likaså när han bara bär ett axelhölster i läder och ett par nedhasade mysbyxor.

För det här är verkligen äkta punk! Totalt okonstlat och bara ett jävla ös. Inget nytt material, bara gammalt och igenkänt men som funkar lika bra idag som när det skrevs.

För kännedom så är Torpa en stadsdel i Jönköping (nära Huskvarna) och det märks att de spelar på hemmaplan. Stämningen är på topp. Till och med Jörgens 80-åriga mamma är i publiken och får en låt tillägnad sig.

Att ”Jävla parkvakt” nästan får taket att lyfta finns den en förklaring till lite längre fram i texten.

Det är inte en massa onödigt mellansnack utan spelningen håller ett högt tempo.

När jag pratar med bandet efter spelningen och de har hämtat andan efter en total urladdning, berättar de att det var just här i Huskvarna Folkets park som det till viss del startade.

– På den tiden (1981) fanns det en skateramp här där vi brukade hänga, berättar Jörgen. Resten av historien berättas med varannan mening av de övriga bandmedlemmarna men sammanfattningsvis säger de:

– Jöjje hade precis lärt sig spela 3 ackord på gitarren D, A och E. Vi blev utkörda av parkvakten när de skulle förbereda för ett event. Vi bestämde oss för då för att skriva en låt som heter ”Jävla parkvakt” och den bygger på de tre ackord vi då hade att tillgå, säger de och skrattar.

Jag frågar hur det känns att så här långt efteråt kunna komma tillbaka hit och kunna gå förbi vakterna och faktisk vara de huvudpersonerna i parken?

– Klart det är en revansch, säger Johan (gitarr) och skrattar gott.

De berättar att de blev tillfrågade för ett par år sedan att hänga med på KSMB´s turné.

– Vi är ju bara fyra polare från förr som åker runt och har kul, säger Henrik (bas).
– Ja, det är ett sätt att träffas och umgås fyller Mats (trummor) i.

Men det är lite skillnad på att turnera nu mot hur det var när de var unga. Inte bara det att det att konditionen inte är helt 100 och att Jörgen insåg att 15 cm högklackade platåstövlar helt enkelt inte skulle fungera, efter att ha stapplat runt i vardagsrummet ett tag…… (jag efterlyser härmed en smygfilmning av någon uppmärksam granne) det är också en helt annan service numera.

– Idag kommer det en människa och säger ”jag är er assistent”, jaha och vad ska du göra tänker jag, berättar Jörgen och fortsätter; vi bara flyter med och har skoj och behöver inte ens koppla in en sladd själva.

Även om det naturligtvis är speciellt att spela på hemmaplan så är bandets absolut mest minnesvärda upplevelse hittills deras spelning på Cirkus i Stockholm för några dagar sedan.

– När vi började spela för länge sedan hade vi ju inga ambitioner att bli stora. Vi spelade bara för att ha något att göra. Att nu som 50-åringar spela på ett utsålt Cirkus där det gick att köpa biljetter för 700 spänn inklusive middag är ju så långt från punk som man kan komma, säger Henrik.

Men de är överens om att det var en otroligt häftig upplevelse. Och vem vet, kanske kommer de tillbaka om 8 år igen? Just nu finns det inga planer på någon fortsättning men med Sixten Redlös vet man aldrig. Men om jag vore du skulle jag kolla om det finns någon biljett över till de kvarvarande spelningarna, för det är värt varenda öre för alla punkhjärtan där ute.

Behöver jag nämna ett de blev inropade till ett extranummer och körde ”Jävla parkvakt” som avslutning?

Bäst ikväll: Jävla parkvakt
Betyg:

Foto: Martin Pavicic
[custom-facebook-feed album=10154163306451008 albumcols=4 num=100 exclude=social,link,likebox]

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link