Liverecension: Cult Of Fire – En Arena, Stockholm 2016-09-03

8 Shares

[media-credit name=”Foto: Anna Fabbri” align=”alignnone” width=”484″]cultoffire-annafabbri-03092016-484px[/media-credit]

Det är få band som jag reser femtio mil för att se, men Cult Of Fire är ett av dem. Redan när konserten utannonserades i mitten av april bestämde jag mig för att åka, eftersom detta i min värld är årets absolut fetaste bokning – i alla kategorier. Mina förväntningar var skyhöga och jag var lite orolig och nästan nervös att de inte skulle leva upp till dem. Men det gjorde de – med råge!

Detta är ett obskyrt black metal-band från Tjeckien som uppenbart vill förbli ett undergroundband. De gör få spelningar och tycks med omsorg välja mindre sammanhang att uppträda i, och vad jag förstått är detta första gången man har möjlighet att se dem i Sverige. De blandar in för genren udda instrument som sitar och hammondorgel. Hade de haft dessa instrument, samt bas, live och inte bara som backing tracks hade de förstärkt sitt redan mäktiga visuella uttryck som är riktigt snyggt, närmast symmetriskt perfekt. Sångarens mikrofonstativ är dekorerat med två liar och på vardera sidan om honom finns altarliknande dukförsedda bord täckta av ett myller av svarta levande ljus, små hinduiska skulpturer, bilder på gudinnan Kali och rökelse. Även basen finns i det förinspelade och de två gitarristerna på scenen tycks vara identiska så när som på små detaljer som att den ene spelar barfota medan den andre bär sneakers som sticker fram under kåpan. De inleder med öppningsspåret “Samhara Raktha Kali” från andra fullängdsalbumet Ascetic Meditation of Death. Ett utmärkt val med tanke på låtens suggestiva intro, som blandar sig väl med rökelsens tunga doft och publikens förväntan.När konserten är som bäst är den rent magisk. Anonymt maskerade som stiliserade oidentifierbara gudomar som från en annan dimension, iklädda svarta kåpor dekorerade med vita symboler som ibland lyser till när ljuset träffar i en viss vinkel frammanar de en tidlös känsla som fryser allt utanför nuet. De bjuder på en hypnotiskt meditativ mässa. En tät stämningsfull atmosfär byggs upp och för min del kulminerar det i låten “Kali Ma” som till och med berör mig till tårar. Så genombra är det. Vackra vemodiga melodislingor i kombination med en kraftfull rå sång och det sceniska genomtänkta uttrycket. Även “Khanda Manda Yoga” berör lite extra. Stämningen. Atmosfären. Den intensiva uppmärksamheten från publiken som nästan växer samman med bandet. Någonstans här inser jag att Cult Of Fire gör helt rätt som väljer att spela på mindre ställen. Det här är musik som har potential att tränga sig in i hjärtat och uppfylla hela kroppen och som låter sinnet förlora sig i långa flytande och svävande utflykter, och det är tydligt att åskådarna är som trollbundna. Publiktrycket framåt blir faktiskt för stort – kravallstaketet framför scenen pressas framåt så pass långt att vi fotografer blir utslängda från fotodiket redan i mitten av tredje låten, vilket är en halv låt för tidigt.

Arrangören och En Arena har uppdaterat med nytt ljud- och ljussystem. Scenljuset när Cult Of Fire spelar är perfekt med mättade men klara intensiva färger som bidrar till atmosfärens helhet. Det finns egentligen ingenting att anmärka på när det gäller kvällens gig förutom två saker. Det ena är att det är förvånansvärt lite folk på plats, vilket bekräftar att Cult of Fire inte har fått den uppskattning som de förtjänar. Det andra är att spelningen är alldeles för kort. De spelade uppskattningsvis bara mellan 40-60 minuter vilket är under all kritik när det gäller ett headlinerband. Efter “Satan Mentor” lämnar musikerna scenen och jag är inte ensam om att tro att de inom några minuter ska komma ut på scenen igen och bjuda oss på ytterligare några låtar, men tyvärr blev det inte mer. Snopet. Men – trots sin korthet är denna musikupplevelse något utöver det vanliga, och jag både hör och känner hur musiken fortsätter att klinga omkring i kroppen i flera dagar efteråt. Det är en sådan konsertupplevelse jag kommer bära med mig i mitt hjärta under lång tid framöver. Och jag vet att jag inte kommer tveka att resa långt för att se dem live igen.

Cult Of Fire – En Arena, Stockholm 2016-09-03

Band: Cult Of Fire
Datum: 2016-09-03
Plats: En Arena, Stockholm
Betyg: 5/5
Bäst: Kali Ma
Sämst: Att spelningen var alldeles för kort.

8 Shares

Relaterade artiklar

Hittade inga inlägg.

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Rocknytt Topp 20 Pirate Rock

GÅ TILL OMRÖSTNINGEN

Rocknytt Logga 2019

Följ oss på Facebook!