ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sabaton – Liverecension från Sabaton Open Air 2016-08-20

[media-credit name=”Foto: Thord Pettersson” align=”alignnone” width=”500″]sabaton tommy och thobbe foto thord pettersson[/media-credit]

En spelning med Sabaton i deras hemstad Falun är alltid speciell, men detta år blev det extra speciellt på flera sätt. Till att börja med så släpptes Sabatons nya album ”The Last Stand” dagen innan spelningen och från denna fick vi höra fyra låtar, där ”Shiroyama” var den som gjorde störst intryck på undertecknad.


Den andra anledningen till att detta var en extra speciell kväll var att Thobbe Englund gjorde sin sista spelning med bandet, då han bestämt sig för att lämna Sabaton.
För att fira Thobbes tid i bandet hade övriga medlemmar förberett en hyllningsvideo, där vi fick uppleva Thobbe i olika vardagssituationer där humor och kärlek var ledorden.

Den tredje anledningen till att detta blev en speciell spelning var att Thobbe fick presentera sin egen ersättare på gitarr, nämligen Tommy Johansson (ReinXeed), eller Lejonet från Boden som Thobbe kallade honom. Tommy presenterades inför ”Resist and Bite”, konsertens tionde låt, och Sabaton spelade sedan resten av konserten med tre gitarrister. Han fick också äran att sköta sången i Gott Mit Uns, vilket inte var några som helst problem för Tommy som har en bakgrund som sjungande gitarrist i bandet ReinXeed.

Spelningen i övrigt då? Jodå, som alltid med Sabaton så levererar de live. De nya låtarna passade väl med övrigt material, där vi bland annat bjöds på ”Counterstrike” från debutskivan ”Primo Victoria”. Detta är en låt som sällan spelas live och även om det knappast är någon av bandets bästa låtar så är det alltid roligt att få höra något oväntat.

Några låtar som jag personligen saknade i setlistan var ”The Final Solution” och ”Screaming Eagles” från den underskattade ”Coat of Arms”, men med en sådan gedigen låtskatt som Sabaton har samlat på sig genom åren så är det oundvikligt att några personliga favoriter blir förbisedda. Högst allsång blev det utan tvekan under ”En Livstid I Krig”, där allsången kompletterades med en vacker video i bakgrunden och detta var utan tvekan konsertens absoluta höjdpunkt för undertecknad.

Sabaton gör i alla fall aldrig mig besviken live och jag ser redan fram emot att se vad bandet och festivalen kan koka ihop till 10-årsjubileumet av Rockstad: Falun/Sabaton Open Air som går av stapeln nästa år.

Sabaton – Sabaton Open Air 2016-08-20

Bäst: ”En Livstid I Krig”, ”Shiroyama”, ”Cliffs of Gallipoli”.

Setlist:
Ghost Division
Carolus Rex
Blood of Bannockburn
Swedish Pagans
The Lost Battalion
Soldier of 3 Armies
Cliffs of Gallipoli
Counterstrike
The Art of War
Resist and Bite
To Hell and Back
Sparta
En Livstid I Krig
Gott Mit Uns (Tommy Johansson på sång)
Night Witches
Shiroyama
Primo Victoria
Metal Crüe

Betyg: 4/5

160 Shares
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter