ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Abbath – Liverecension från Gefle Metal Festival 2016-07-16

[media-credit name=”Foto: Anna Fabbri” align=”aligncenter” width=”500″]Abbath GMF 2016[/media-credit]Medan ABBATH (bandet) och Abbath (aka Olve Eikemo) inleder festivalens sista spelning med att spruta eld över Fire Stage kan jag inte låta bli att tänka på helt andra saker. Vilken Abbath-meme gillar Abbath själv bäst, till exempel? Jag grubblar också över hur jag ska kunna ge en rättvisande bild av en artist och ett band som jag knappt har lyssnat på.

Så snart Abbath börjar sjunga får jag ett nytt problem. Han låter fortfarande som på fredagskvällen då han frontade Motörhead-tributebandet Bömbers. Han låter fortfarande som Lemmy. Black Metal-Lemmy. Det är på intet sätt något dåligt med det. Det känns bara lite märkligt. Lemmypolisongerna från igår har han dock rakat bort för att helt och hållet kunna gå in i rollen som sitt närmast ikoniska alter ego.


Jag lägger också märke till att allt är planlagd in i minsta detalj, och att det är frontmannen själv som är hjärnan. Hon dominerar scenen. Han verkar kontrollera allt – ljud, ljus, rök, förflyttar sin resliga figur från den ena änden till den andra med jättekliv och styr oss åskådare med korta, bestämda handrörelser. King ov Hell (Tom Cato Visnes) på vänster sida är den som lever ut mest vid sidan om Abbath. Så är det också de två som i själva verket utgör bandet. Den mystiske gitarristen till höger är djupt försjunken i bister orörlighet, och den maskbeklädde Creature ser man knappt bakom de dimhöljda trummorna.

Jag vet ärligt talat inte vad låtarna heter. Jag förstår ju att majoriteten är hämtade från ABBATHs enda fullängdsalbum Abbath (ok, det här börjar bli rörigt). Ett antal är dock från Immortal-tiden, med bland annat ”All Shall Fall” som kvällens sista låt. Där och då spelar det ingen roll vad som är vad. Det enda som är viktigt är musiken, och att det är förbannat bra.

En Abbathkonsert bjuder helt klart på många intryck, men det som slår mig allra mest är hur svängigt det är. Man kan inte undgå att höra var rötterna kommer ifrån. It´s only Black ´n Roll and I like it.

Abbath – Gefle Metal Festival 2016-07-16

Band: ABBATH
Datum: 2016-07-16
Plats: Fire Stage, Gasklockorna Gävle
Betyg: 4/5
Bäst: All Shall Fall

Låtlistan:
Intro
To War!
Winterbane In My Kingdom Cold (Immortal cover)
Nebular Ravens
Winter Warriors
Fenrir Hunts Solarfall (Immortal cover)
One By One (Immortal cover)
Count the Dead
Ashes of the Damned
Tyrants (Immortal cover)
All Shall Fall (Immortal cover)

[custom-facebook-feed album=10153585651341008 albumcols=4 num=100 exclude=social,link,likebox]

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link