ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

King Diamond – Liverecension Sweden Rock Festival 2016-06-09

[media-credit id=1 align=”aligncenter” width=”500″]king diamond -srf16-500[/media-credit]
Efter Queens makalösa show på festivalens andra dag är det dags för King Diamond, och det är Lemmy Stage som är platsen för nattens skräckopera. Klockan är en stund efter midnatt, och egentligen är det väl givet att denna mässa äger rum under ”the witching hour”, som Kingen själv säger.

Scendekoren innehåller allt man kan önska; uppochnervända kors, kandelabrar, groteska figurer, getskallar, likkista och en pentagrambeprydd backdrop . En hög trappbyggnation löper tvärs över scenen, och allt omges av ett blågrönt sken. Stämningen är påtaglig.


Under den här turnén utlovas det att mästerverket Abigail från 1987 framförs i sin helhet, men det är ”Out From the Asylum” och ”Welcome Home” från efterföljande Them som inleder natten. King Diamond själv, med den sedvanliga benknotsmikrofonen, sjunger onekligen riktigt bra. Bättre är på länge, säger många, och hans överjordiska falsettskrik sprider en kuslig stämning över nejden. Om någon skulle kunna väcka liv i de döda är det Kim Bendix Petersen och hans sagoberättande.

Första halvan innehåller även favoriten ”Eye of the Witch” och två Mercyful Fatecovers, bland annat. ”Melissa” och ”Come to the Sabbath” är inte direkt århundradets överraskningar, men herrejösses så bra det är. Efter ett byte av backdrop drar sedan ”Funeral” igång, och det är bara att njuta hela vägen i mål till avslutande ”Black Horsemen”. Den makabra berättelsen om Abigail är en sådan som kan få vilken skruvad familj som helst att verka fullständigt normal.

Huvudpersonerna spelas av Kim, en besatt kvinnlig dansare och, lyckligtvis, en docka föreställande den dödfödda, begravda och återuppståndna Abigail. Att välja ut vilken som är kvällens bästa låt tänker jag låta bli. King Diamond med följe har publiken i ett fast grepp under hela showen. Kungen är kung, helt enkelt. Även efter Queen.

King Diamond – Sweden Rock Festival 2016-06-09

Band: King Diamond
Plats: Lemmy Stage
Datum: 2016-06-09
Betyg: 5/5

Setlist
Out from the Asylum
Welcome Home
Sleepless Nights
Halloween
Eye of the Witch
Melissa (Mercyful Fate cover)
Come to the Sabbath (Mercyful Fate cover)
Funeral
The Arrival
A Mansion in Darkness
The Family Ghost
The 7th Day of July 1777
Omens
Possessed
Abigail
Black Horsemen

[custom-facebook-feed album=10153466288051008 albumcols=4 num=100]

433 Shares
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter