ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Kentucky Headhunters – Liverecension Sweden Rock Festival 2016-06-09

[media-credit name=”Foto: Wikimedia” align=”aligncenter” width=”500″]The_Kentucky_Headhunters_on_stage-500[/media-credit]
Det är smått historiskt när The Kentucky Headhunters beger sig upp på Sweden Stage vid torsdag lunch. Detta är inte bara deras första besök på Sweden Rock eller ens Sverige utan i hela Europa. Någonsin! Lyckligtvis möts de av både sol och en bra uppslutning. Just Sweden Stage är väldigt inbjudande med den långa slänten framför, och det strömmar ständigt till mer folk.

När man ska beskriva de fyra herrarna i bandet är det alltför lätt att halka in på gamla klyschor som rockrävar eller blueslegender, men det är ju så det är. The Kentucky Headhunters har spelat ihop sedan Jesus gick i sandaler. Eller åtminstone sedan 1968.


Två av medlemmarna heter Young i efternamn. Den ene av dom sitter bakom trummorna, har episkt långa polisonger och trotsar värmen med en tvättbjörnsmössa. Den andre spelar gitarr och röker cigarr. Hela bandet utstrålar förnöjsamhet.

Spelningen drar igång med populära ”Big Boss Man”, och publiken gungar automatiskt med. ”Dixie Lullaby” och ”Walk Softly on This Heart of Mine” kommer efter. Under den en timma långa spelningen bjuder de både på egna låtar såväl som covers som framförts av oräkneliga artister. ”House of The Rising Sun” och ”Crossroads” är typiska exempel. Det är förstås ingen som klagar över detta, och till just ”Crossroads” uppstår spontandans i publiken.

Doug Phelps har en röst som är som gjord för den här typen av musik. Det är dock Richard Young som står för sången på ”Have You Ever Loved a Woman” och ”Walking With the Wolf” från senaste albumet Meet Me in Bluesland, som spelades in tillsammans med nu avlidne legenden Johnnie Johnson på piano. Richards röst är aningen mer oraffinerad och raspig, men om det beror på långvarigt cigarrökande eller ej kan man bara gissa. Bandets fjärde medlem Greg Martin håller sig mest i bakre delen av scenen och låter gitarren tala för sig.

Framåt slutet kommer något som jag i vanliga fall kan tycka känns onödigt under en så pass kort spelning, nämligen ett trumsolo. Det här är dock något i hästvägar. Det är inte varje dag man ser en drygt 60-årig man piska skinnen med en sådan besatthet att polisongerna flyger. Nu är tvättbjörnsmössan avplockad. De ständiga takt- och tempoväxlingar håller intresset uppe hela tiden, och när Young avslutar med att banka det sista livet ur trummorna med bara händerna kan man bara ta av sig cowboyhatten och buga. Publikjublet vet inga gränser.

Avslutande ”Spirit In The Sky”/”Dumas Walker” är en av många höjdpunkter, och med tanke på publikens mottagande tror jag inte att bandet ångrar att de for över Atlanten.

The Kentucky Headhunters – Sweden Rock Festival 2016-06-09

Band: The Kentucky Headhunters
Plats: Sweden Stage
Datum: 2016-06-09
Betyg: 4/5

Setlist
Big Boss Man
Dixie Lullaby
Walk Softly On This Heart of Mine
House of The Rising Sun
Stumblin´
Shufflin Back to Memphis
Have You Ever Loved a Woman
Wishin´ Well
My Daddy Was a Milkman
Crossroads
Trumsolo
Walking with the Wolf
Spirit in The Sky/Dumas Walker

4 Shares
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter