ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Blues Pills på Sticky Fingers 2016-02-12

Blues Pills Sticky 20160212

Det är precis ett år sedan svensk-fransk-amerikanska Blues Pills gästade Göteborg och Sticky Fingers senast, och precis som förra gången är lokalen utsåld. Bandet är helt klart efterlängtat, och det är förstås extra roligt att de har förlagt premiärspelningen på sin nya europaturné här i stan. Som upplagt för en riktigt bra fredagkväll med andra ord.

Innan jag säger något mer om huvudakten måste jag nämna några ord om kvällens support, Pristine – eller ”The Arctic Blues Band” som de även har kallats. Det snortajta Tromsöbandet bjuder på en passande start på kvällen, och ljudet i lokalen är riktigt bra redan från början. Sångerskan Heidi Solheim visar sig inneha makalösa röstresurser, och man står nästan och funderar på hur Blues Pills ska kunna toppa hennes prestation. Detta är ett band som jag definitivt vill höra mer av, och av det avslutande publikjublet att döma är det många i lokalen som tycker likadant.


Nåväl, när Blues Pills äntrar scenen är det ingen tvekan om vad som gäller här ikväll. Den psykedeliska stämningen är på topp, och den regnbågsfärgade backdropen ser ut att ha gått i arv från en Jimi Hendrixturné. Kläder, frisyrer, maracas och tamburiner kompletterar illusionen, och man påminns återigen om att vissa saker definitivt var bättre förr. Ett högoktanigt intro följt av Black Smoke inleder kvällen. Därefter kommer Bliss – den tidiga, svenska versionen av Jupiter. Sedan shufflar vi igenom bandets självbetitlade debutalbum från 2014, men istället för River får vi höra den oblygt Led Zeppelininspirerade Dig In från året innan.

Annons:

Särskilt mycket nytt blir det tyvärr inte, för trots att bandet äntligen är klart med sitt nya album får innehållet ännu inte framföras live. Tills de återvänder i höst får vi hålla tillgodo med ett litet smakprov i form av Yet To Find, som eventuellt kommer att finnas med som extraspår på plattan. Ikväll framförs den som en stämningsfull akustisk version.

Precis som vid tidigare spelningar finns också Tony Joe White-covern Elements And Things med på listan; och även om den tekniskt sett tillhör någon annan får man ändå anse att Blues Pills äger den i livesammanhang. Kvällens bästa låtar är förstås bandets egna; High Class Woman var onekligen en av 2014 års vassaste låtar och går alltid hem live, Little Sun är ta mig fan helt magisk, och Elin Larssons sånginsats på den avslutande Devil Man är rent av brutal. Hon är som en naturkraft hela kvällen igenom, och det är omöjligt att inte imponeras av detta band. Styrkan med Blues Pills ligger i blandningen av det långsamma och själfulla, det obevekligt drivet och de improviserade utsvävningarna däremellan. Det framgår inte minst den här kvällen i Göteborg.

Band: Blues Pills
Datum: 2016-02-12
Plats: Sticky Fingers, Göteborg
Publik: Ca 400
Betyg: 4 av 5
Bäst: Devil Man, samt att det är så bra ljud hela kvällen igenom.
Låtlistan
Intro/Black Smoke
Bliss
Astralplane
No Hope Left For Me
Gypsy
Dig In
Elements And Things (cover)
High Class Woman
Ain´t No Change
Little Sun
Yet To Find
Devil Man

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking start_date=2023-03-01 end_date=2023-03-31 category="6895, 7528, 17" size=small rows=99]
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking rows=99 size=small start_date=2023-02-01 end_date=2023-02-28 category="14, 17, 7528, 6895"]
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT