ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Judas Priest i Löfbergs Arena 2015-12-04

judaspriest02effietrikili484

Som utflyttad Karlstadtös är det förstås extra speciellt att få bevittna metalgudarna Judas Priest på “hemmaplan” i Löfbergs Arena. Därför kan jag utan vidare förlåta att de inte besöker nuvarande hemstaden Göteborg på sin Redeemer of Soulsturné.

Jag vet alltså av egen erfarenhet att Karlstad med omnejd huserar en ansenlig mängd Metal maniacs. Därför blev jag lite förvånad att det var såpass glest inne på arenan. Bara knappt 4000 var på plats under fredagkvällen. Av dessa befann sig många i någon av barerna medan UFO värmde upp resten. Deras avslutande “Doctor doctor” var en riktig höjdare. Sedan började den riktiga tillströmningen, och golvet fylldes alltmer medan högtalarsystemet pumpade ut AC/DC.


När “War Pigs” drog igång var kvällens första allsång ett faktum, och sedan brakade kvällens huvudakt igång med tunga “Dragonaut” från Redeemer of Souls som kom förra året. Det var dock efterföljande “Metal Gods” som på riktigt drog igång spelningen.

Låtlistan var en påse gott och blandat med bidrag från hela bandets långa karriär, med bara tre inslag från den senaste plattan. Även tempomässigt var det riktigt omväxlande, med allt från “Victim of Changes” och “Beyond the Realms of Death” till “Painkiller”.

Hur var få formen? Jo vars. Rob Halford visade gång på gång att han är en sann Metal God än idag. Han lät faktiskt mer imponerande än på riktigt länge, och kan fortfarande utbringa falsettvrål som hörs flera socknar bort. Bitvis riktigt skar det i öronen, och ibland var det tyvärr lite för mycket experimenterande med eko för att låta rätt. Detta märktes kanske främst i “Screaming for Vengeance”. Som skön kontrast till detta bjöd han även på ett och annat growl.

Även om Halford låter vital var han desto tröttare på scenen. Detsamma kan man säga om gitarrhjälten Glen Tipton, medan Ian Hill rockade några snäpp hårdare med sin bas. Deras musikaliska insats kan man då verkligen inte klaga på.

Showmässigt var det istället de yngre förmågorna som tog över stafettpinnen. “Blott” 54-åriga Scott Travis såg outtröttlig ut bakom sitt trumset och stilade konstant med stockarna i luften. Kvällens stora behållning var ändå KK Downings efterträdare Ritchie Faulkner, som 35 år ung gav bandet en energiinjektion som lyfte hela framträdandet. Han bjöd även på ett fantastiskt gitarrsolo. Stilmässigt är han som klippt och skuren för rollen, och visade dessutom på ett klockrent samspel med Tipton.

Att det är de gamla låtarna som går hem allra mest är klart som sola i Karlstad. Det märktes inte minst under “Turbo Lover” och de självskrivna livenumren “Living After Midnight” och “Breaking the Law”.

Summa sumarum var det en riktigt potent heavy metalspelning, och ett bevis på att Judas Priest är lika aktuella och populära än idag.

Band: Judas Priest
Datum: 2015-12-04
Plats: Löfbergs Arena, Karlstad
Publik: knappt 4000
Bäst: You’ve Got Another Thing Comin’
Betyg: 7/10

Selist
Dragonaut
Metal Gods
Desert Plains
Victim of Changes
Halls of Valhalla
The Rage
Turbo Lover
Redeemer of Souls
Beyond the Realms of Death
Screaming for Vengeance
Breaking the Law
Hell Bent for Leather
Extranummer:
The Hellion/Electric Eye
You’ve Got Another Thing Comin’
Painkiller
Living After Midnight

194 Shares
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter