ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Hammerfall i Scandinavium 2015-11-28

Hammerfall 2015 11 28
Som ett ljus i mörkret kommer dom, Hammerfall, när de spelar hemmamatch i Scandinavium denna ruggiga kväll i slutet av november – precis som när de dundrade in och räddade alla svältfödda metalfans i slutet av 90-talet. Det är fjärde gången i ordningen de gästar arenan sedan Glory to the Brave släpptes för 18 år sedan, och man kan allt ana att det är lika kul varje gång.

När Cans och Co ställer sig på scenen har publiken redan värmts upp av både svenska Civil War och tyska Edguy med Tobias Sammet i spetsen. I ryggen har dom Andreas Marschalls fantasieggande omslag från den senaste plattan (r)Evolution, minus krigaren Hector och häst.


Man inleder med just ”Hector´s Hymn”, följt av ”Any Means Necessary” och ”Renegade”. Låtarna tappar tyvärr av det inledningsvis dåliga ljudet och alltför mycket eko på sången, men det blir betydligt bättre allteftersom. Joacim Cans är, som alltid, en briljant sångare, och bandet är kompakt som buss 16 i rusningstid.

Det riktiga öset kommer igång under ”Heading the Call”. Det är allsång, det är goa gubbar och bandmedlemmarna lattjar på ett sätt som gör att det känns som att man är inbjuden till en kul kväll i replokalen.

Svaret på frågan ”vad är bättre än två gitarrister” kommer efter ”Live Life Loud”, när vad som verkar vara ett solo från Pontus Norgren i själva verket kommer från en tredje gitarrist. Det är forne medlemmen Stefan Elmgren som piskar strängarna, och ger spelningen en otrolig energiinjektion. Efterföljande medley måste vara det ösigaste som spelats i Scandinavium på år och dar. Det blixtrar om gitarrerna, det smattrar om nya trummisen David Wallin, och det fullkomligen strålar om Elmgren. Det är sanslöst bra.

Konsertens andra halva känns ännu lite röjigare än den första, med given allsång till ”Last Man Standing”, ”Glory to the Brave” (som alltid framkallar gåshud) och ”Hammerfall”. Att ”Hearts of Fire” avlutar kvällen är ungefär lika överraskande som att det skulle regna i Göteborg på julafton. Men, vilken avslutning. Cans tar ifrån tårna, Dronjak har bytt tischa och Elmgren kan inte låta bli att vara med lite till. Somliga band väljer att slänga ut confetti och badbollar i det här läget, men Hammerfall behöver inget lullull. Inte ens pyro. De äger Scandinavium ändå.

Band: Hammerfall
Datum: 2015-11-28
Plats: Scandinavium Göteborg
Betyg: 8 av 10
Bäst: Glory to The Brave
Setlist
Hector´s Hymn
Any Means Necessary
Renegade
B.Y.H
Blood Bound
Heeding the Call
Let the Hammer Fall
Live Life Loud
Medley
Threshold
Last Man Standing
Glory to the Brave
We Won´t Back Down
Hammerfall
Encore
Templars of Steel
Bushido
Hearts on Fire

887 Shares
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter