ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Europe på Gröna Lund 2015-09-25

europe01effietrikili484
Avslutning för 2015 och fint väder betydde en hel del människor på Gröna Lund i fredags. Tre av mina barn har nyligen fyllt år så de fick en heldag på detta nöjesfält med biljett och åkband betalt. Samtidigt som de (och även jag) fick sitt lystmäte bland berg och dalbanor och slänggungor så fick jag också chansen att bevittna Europe för sammanlagt sjätte gången. Europe 2015 är ett oerhört tajt band som levererar en resa bland hits, nya låtar och annat smått och gott under spelningen som klockar in på lite över hundra minuter.

Spelningen börjar med titelspåret från senaste plattan “War Of Kings” och innan kvällen är slut så har de hunnit med inte mindre än sex låtar från denna platta. Modigt? Javisst. Dumt? Absolut inte för låtarna funkar bra live denna sista fredag i september inför en månghövdad publik på Gröna Lund. Bandet håller ett bra tempo och Joey Tempest håller som vanligt en låg profil i mellansnacket där han hyllar publiken mer än något annat. “Superstitious” dyker upp som tredje låt och snyggt inlindad i den har bandet valt att framföra några rader ur låten “No Woman No Cry”. “Scream Of Anger” tar vid och “Last Look At Eden” samt “New Love In Town” funkar ypperligt precis som vanligt. Den sistnämnda ger mig alltid gåshud.


Bandet gör en homogen version av “Sign Of The Times” innan allsången i “Carrie” tar över. John Norum får chansen att briljera på egen hand i stycket “Vasastan” som är hämtad från senaste plattan och efter “Girl From Lebanon” briljerar hela bandet i en oerhört superb version av “Ready Or Not” från plattan “Out Of This World”. Jag kommer på mig själv att fundera kring det faktum att det kan vara det bästa riff ett svenskt hårdrocksband spottat ur sig genom alla tider. Nu har jag varit oerhört positiv ett längre tag och ni undrar säkert om det inte fanns något negativt kring denna spelning. Visst fanns det sämre delar och Ian Hauglands trumsolo är verkligen inget vidare liksom låten “Let The Good Times Rock”. Dessa två delar sitter ihop innan det är dags att knyta ihop det hela med “Cherokee”. “Rock The Night” och “Days Of Rock’n’Roll”.

Och lika säkert som att Modo inte vinner något SM-guld i ishockey denna säsong så avslutas kvällen med bandets signaturmelodi “The Final Countdown”. Det är omöjligt att misslyckas med denna hårdrocksklassiker som kommer att hålla i all evighet. Hela publikhavet gungar med och Europe visar återigen att det inte finns många band som slår de på fingrarna när det gäller livespelningar. Och på tal om livespelningar så kommer ett av de mest klassiska banden inom hårdrocken till Gröna Lund 2016. Den 14 juni står Deep Purple på nöjesfältets scen och vem vet om inte grabbarna i Europe då står i publiken som en “vanlig” hårdrockare.

Artist: Europe
Plats: Gröna Lund, Stockholm
Datum: 2015-09-25
Betyg: 9/10
Bäst: Ready Or Not
Sämst: Trumsolot (Jag har sett Neil Peart fyra gånger så min ribba ligger rätt högt)
Fråga: Varför envisas Joey Tempest med att prata Svengelska?

Setlist:
1. War Of Kings
2. Hole In My Pocket
3. Superstitious
4. Scream Of Anger
5. Last Look At Eden
6. New Love In Town
7. Firebox
8. The Second Day
9. Sign Of The Times
10. Carrie
11 The Beast
12. Vasastan
13. Girl From Lebanon
14. Ready Or Not
15. Nothin’ To Ya
16. Trumsolo
17. Let The Good Times Rock
18. Cherokee
19. Rock The Night
20. Days Of Rock’n’Roll

Extranummer:
21. The Final Countdown

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link