LIVERECENSIONER 2024
INTERVJUER 2024
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Liverecension: Avantasia – Sweden Rock Festival 2024-06-08

Den sista konserten på festivaler kan ibland ha en tendens att bli avslagna tillställningar. Efter fyra dagars hårt festivalande brukar det helt enkelt vara extra svårt att få igång en publik. Men idag är inte en sådan dag. Idag är det nämligen inte vilket band som helst som får avsluta Sweden Rock Festival, utan världens bästa metalopera i Avantasia.

Mot en backdrop av fyrverkerier och med en scendekor som påminner om någon form av gotisk kyrkogård inleder bandet med den fullkomligt fenomenala öppningsduon Spectres och Reach Out For The Light, som får publiken att glömma det regn som strilar ner från himlen. Efterföljande The Scarecrow, med en triumfatorisk återkomst av Ronnie Atkins, Farewell (med en fin insats av Chiara Tricario) och magnifika Alchemy, där Geoff Tate briljerar, är ren och skär powermetal-magi.

Kvällens huvudperson är som alltid Tobias Sammet, som idag är på ett strålande humör och sjunger riktigt riktigt bra. Det visar han i bland annat Dying For An Angel, som har ett exklusivt gästspel av en nervös Tommy Karevik (Kamelot), som trots nerverna inte gör bort sig på något sätt. Den absoluta höjdpunkten är dock utan tvekan när den till synes evige Bob Catley, till publikens stora jubel, gör storstilad entré i magnifika The Story Ain’t Over.

Alla som har sett Avantasia förut vet att en speltid på ca 75 minuter är på tok för kort tid för ett band vars konserter normalt sett brukar snudda på fyra timmar. Och avsaknaden av det annars urstarka livekortet Jorn Lande, som inte kunde vara med på bandets spelningar i år, gör sig också påmind i framförallt extranumret Lucifer, även om Tobias gör sitt allra bästa för att fylla tomrummet. Men när avslutningen med Sign Of The Cross/The Seven Angels, kompletterad med en bombastisk fyrverkerishow, dånar ut över Sweden Rock Festival står det klart. En bättre avslutning på festivalen går det inte att få.

Betyg: 4,5/5

Bäst: Allt egentligen, men öppningen med Spectres och Reach Out For The Light är makalös!

RELATERADE ARTIKLAR
POPULÄRA LIVERECENSIONER
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER