ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Refused – Liverecension från Bråvalla 2015-06-26

refused-foto-dustin-rabin484
Ett av de mest legendariska rockbanden som spelade på Bråvalla i år och kanske en av de mest legendariska akterna totalt på festivalen var hardcorepionjärerna Refused från Umeå. Jag personligen hade aldrig sett bandet live förut och när de la ner verksamheten senast trodde jag att det var kört för min del att få se dem, men som tur är fick jag nu chansen att bevittna dessa levande legender. Som förväntat är det fullt ös som gäller från första till sista ton och framförallt frontmannen Dennis Lyxzén rör sig över scenen som en orkan. Inte sällan för Lyxzéns uppenbarelse tankarna till en lite mer yvig och arg Howlin’ Pelle Almqvist från The Hives.

Just det här med att vara arg på saker och ting har ju alltid varit hardcorescenens grej och detta har ofta manifesterat sig i väldigt kaotiska och röjiga spelningar, men ofta under den här spelningen kommer jag på mig själv med att tycka att det ser lite lojt ut i publiken, åtminstone för att vara ett gig i den här genren. När jag som bäst funderar ut fyndiga formuleringar som att “de äldre fansen var för gamla för att orka ösa och den yngre generationen på Bråvalla bryr sig mer om selfiepinnar och glowsticks än genusanalys och att protestera mot kapitalet” håller dock frontmannen ett smått lysande brandtal om patriarkatet, de våldtäkter som skett på Bråvalla och till slut tillägnar han också bandets största hit “New Noise” till den unga sångerskan Zara Larsson som utsatts för näthat och hot då hon kommenterat den sneda könsfördelningen på Bråvallas festivalaffischer.

Detta tände publiken ordentligt och under de sista två låtarna fick vi till slut uppleva den typen av ös jag hade förväntat mig av en Refused-spelning även från publiken och inte bara från bandet själva.

Refused
Luna Stage
2015-06-26
Betyg: 8/10

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER