ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

PAGAN’S MIND – Liverecension från Debaser, Stockholm 2015-05-02

pagansmind

Artist: Pagan’s Mind
Plats: Debaser Medis, Stockholm
Datum: 2015-05-02
Betyg: 9/10

Snortight, svettigt, underhållande. Tungt.


Norska Pagan’s Mind bildades år 2000 och då det fortfarande består av enbart originalmedlemmar är det inte konstigt att de är äckligt tighta musikaliskt. De tre första åren hade bandet dock ytterligare en gitarrist (i den nu avlidne Thorstein Aaby) och sedan har Jørn Viggo Lofstad fått axla detta helt själv – vilket han fixar problemfritt – och det är faktiskt imponerande vilket djup ljudbilden har trots att bandet bara består av en gitarr. Dessutom är det svinbra ljud i lokalen.

Konserten kickar igång med ett instrumentalt intro som sedan övergår i “New World Order” från bandets tredje platta. En lite svag förstalåt för publiken, men jag och samtliga på golvet kommer igång ordentligt med efterföljande “Intermission”.

Sången sitter ruggigt snyggt för att vara live, men Nils K. Rue är inte bara en tonsäker sångare med en väldigt unik röst. Han är även en fenomenal frontman. Med en outfit straight from the 80’s samt med mycket karisma och humor håller han stämningen på topp, och han har lätt att få publiken att klappa i takt samt sjunga med i “United Alliance”. Regelbundet räcker han ut mickstativet över publikhavet för att förstärka dess jubel.

Ett flertal gånger under de instrumentala bitarna lämnar Nils emellertid scenen för att låta övriga bandmedlemmar glänsa ostört, och jag upplever ingen tristess under dessa partier, som en i andra sammanhang faktiskt kan göra. Så länge Jørn har en gitarr hängandes över axeln blir åtminstone inte jag utled.

Jørn är nämligen en av mina personliga favoritgitarrister, med sin teknik och sina kreativa tapping-solon, och att se honom spela dessa live får honom absolut inte att falla från den listan. Ronny Tegner har ett roterbart keyboard som han leker med medan han använder ett icke underskattat minspel, och hela bandet har stark publikkontakt när det under spelningens gång poserar inför mobilkameror, ger high five’s och skakar hand med fansen i publikens främre rader.

Sist men absolut inte minst bör jag nämna den spelglädje bandet utstrålar. De bär konstant på glada miner, gör skämtsamma gester mot varandra samt sprider en aldrig sinande energi. Herrarna i Pagan’s Mind älskar vad de gör, och jag, jag älskar att se dem.

 

Setlist:
01. New World Order
02. Intermission
03. Dimensions Of Fire
04. Enigmatic Mission
05. Eyes Of Fire
06. Farewell + instrumental
07. Walk Away In Silence
08. Hallo Spaceboy
09. God’s Equation
10. United Alliance

Encore:
11. Live Your Life Like A Dream
12. Alien Kamikaze
13. Through Osiris’ Eyes

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter