ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

AMMUNITION – Liverecension från Black Carpet, Göta Källare, 2014-11-26

ammunition-live01484
Onsdag den 26 november. Den förväntade vinterkylan har ännu ej kommit och den kommer nu troligen få ännu svårare att få fäste efter denna värmande och energigivande musikaliska upplevelse.

Jag befinner mig vid Medborgarplatsen på Folkungagatan 45 i Stockholm, två våningar under mark i Göta källares lokaler. Där huserar rockklubben Black Carpet som är satt som plats för ett releaseparty av ett lyckat skandinaviskt samarbete under namnet Ammunition.

Ammunition består av den imponerande banduppställningen Åge Stein Nilsen (Wig Wam), Erik Mårtensson (Eclipse), Robban Bäck (Eclipse), Hal Patino (King Diamond), Lasse Finbråthen (Circus Maximus) och Jon Pettersen (Bad Habits).
Tillsammans har Åge och Erik och även Johan Becker varit med att skrivit låtar till debutskivan “Shanghaied” som släpptes 28 november och som är producerad av Erik.


Dimman har legat tät hela dagen. Även mörkret har lagt sig över huvudstaden sedan länge när jag kommer in lagom till första akten, bandet Ruh som jag inte alls har någon tidigare relation till. Ruh ersatte Orphan Gypsy som fick ställa in pg.a sjukdom. Jag ser de första tre låtarna och konstaterar att de inte riktigt faller mig i smaken, även om de har en bra sångare och mycket energi. Det hindrar inte min hunger att göra sig påmind efter sträckkörning från Örebro -valet blir efter prioritet och nödvändighet mat.
Tillbaka mätt och belåten så är det strax dags för Eternal (of Sweden) från Dalarna som levererar ett högst underhållande gig med spelglädje och bra hårdrock. Även om de gör sig bra på platta så blir upplevelsen snäppet bättre när man ser dem live och säkerligen kommer vi få se och höra mer av detta band i framtiden. Enligt uppgifter från bandet jobbar de på ett nytt album.

Black Carpet syns i många sammanhang, framförallt på sociala medier, är aktiva på onsdagar och känns som ett tämligen populärt ställe bland landets rockare. Evenemanget är bra arrangerat i bra lokal som passar för konserter. Men även om rock är skittufft och skitkul så vill man inte att det ska lukta skit. Redan en trappa ner möts man av svag doft av kloak som spridit sig från toaletterna som luktade ännu värre. Hoppas denna kväll bara var en engångsföreteelse. Det kan kanske vara något för hyresvärden att undersöka trots allt?

Åter till spelningen. Ammunition som de flesta väntat på går upp på scen och brakar igång kalaset med “Silverback” som är en bra stämningsgivare och start på vad som kommer bli kvällens musikaliska, välljudande och visuella höjdpunkt. På bandet märks det inte att det är mitt i veckan. ammunition-black-carpet250De bjuder in till fest och de flesta verkar acceptera inbjudan och får uppleva en mycket härlig konsert.

Åge agerar större än vad både lokal och publik är och skulle med lätthet fylla en arenascen med sin rörelse, glädje och engagemang, Robban är felfri som alltid och med en hihat som svajar högt och lågt för varje slag. Hal Patino får sig denna kväll en redig promenad där han går runt svartklädd med bart bröst och svajar med sitt långa kolsvarta hår. Jon står och vaktar på sin kant och Lasse hörs mer än han gör sig synlig. Erik visar vad spelglädje är, känns trygg och bjuder på sig själv.
En bra repertoar från skivan presenteras där bland annat samtliga singlar spelas och då även singeln “Lighthouse” som ej finns med på albumet och som mest uppmärksammats i Norge.

ammunition-live02Trots få spelningar som band agerar de professionellt och självsäkert. Om det är detta vi kommer få uppleva utomhus i förhoppningsvis gassande sol på Väsby Rock Festival i sommar så kommer det bli en fantastisk upplevelse som varje rockare borde ta chansen att uppleva.

Det blir tummen upp som helhet och varken jag, min fru och förmodligen tillsammans med  många andra som befann sig i lokalen ångrar inte att det blev en sen onsdagskväll. De som borde ångra sig är de som inte var där. Men i juli erbjuds en andra chans och vad ni än gör, missa den inte.

Evenemang: Ammunition (Releaseparty)
Band: Ammunition, Eternal (of Sweden), Ruh
Arrangör: Black Carpet
Plats: Göta Källare
Datum: 2014-11-26

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter